Tidigt på fredagen den 17 november 2017 steg lågorna från huset i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan.

I ett dygn kämpade brandmännen med att släcka elden som till slut hade förstört det mesta av huset från mitten av 1890-talet.

– Det var som att en familjemedlem hade råkat ut för en tragisk olycka, säger John Lethenström, chef för fastighetsutveckling på Hufvudstaden som äger fastigheten.

Gamla fasaderna räddas

När vi nu kliver in i huset i maj 2020 är det nästan som att komma in en byggnad som har varit med om ett krig.

Elden sparade inte mycket av huset. Av det som är kvar ska bara fasaden sparas. Foto: Pekka Pääkkö

Elden sparade inte mycket av huset. Av det som är kvar ska bara fasaden sparas. Foto: Pekka Pääkkö

Pekka Pääkkö

På de delar av husets stommar som finns kvar syns fortfarande lite svärta på en del platser. Men allt bråte från branden har tagits bort och rivningsarbetet som började i slutet av förra sommaren har kommit en tredjedel på vägen.

När allt är klart ska ett helt nytt hus ha byggts på insidan.

– Fasaderna är det enda som blir kvar. Insidan blir helt ny, säger John Lethenström.

Fasaderna i roslagssandsten går alltså att rädda och ska hållas upp med hjälp av den nya byggnadsstommen. Fasaden ska sedan tvättas och på de delar som skadades i branden ska ny sten läggas.

Samma sten som slottet

Stenen, som pressats under inlandsisen, är samma som på slottet och är svår att få tag på, berättar John Lethenström.

– Det som finns kvar har vi paxat.

Ett mycket svårt och tidskrävande grundsförstärkningsarbete har också påbörjats. Att påla upp och grundförstärka en av de stora öppningarna i fasaden tar i snitt 35 dagar.

När allt har byggts upp igen så kommer elva nya bostäder, kontor, handel och kanske även en restaurang ligga i huset. Foto: Pekka Pääkkö

När allt har byggts upp igen så kommer elva nya bostäder, kontor, handel och kanske även en restaurang ligga i huset. Foto: Pekka Pääkkö

Pekka Pääkkö

Men att det har tagit så lång tid att få upp ett nytt hus beror till största del på att en ny detaljplan har varit tvungen att tas fram. Den gällande detaljplanen som ritades 1939-1940 sa att huset faktiskt skulle rivas.

– På den tiden var det andra ideal. Gatorna skulle breddas och de små gårdarna skulle bort. Men 1939-1940 var det ju rätt stökigt i Europa så det blev aldrig av, säger John Lethenström.

Gjutit av stuckatur

Tidigare i år antogs dock en ny detaljplan av stadsbyggnadskontoret vilket gör att ett nytt hus får byggas bakom fasaderna. Och på torsdagen väntas politikerna i stadshuset till slut också ge bygglov till Huvfudstaden.

– Då kan vi köra, säger John Lethenström.

Att skapa en replika av det gamla huset har inte varit aktuellt då fastigheten byggdes för paradvåningar vid sekelskiftet. Det skulle också bli för komplicerat att få till en exakt kopia med hänsyn till moderna byggregler om tillgänglighetsanpassning och ventilation.

Man har dock gjutit av den stuckatur och snickerier som fanns kvar efter branden och dessa ska återskapas i flera delar av huset.

Elva bostäder och butiker

I det tidigare huset fanns nio hyresrätter – de hyresgästerna som bodde i huset före branden har fått bostäder på andra ställen och kommer inte att flytta tillbaka. I det nya huset kommer det att finnas elva mindre bostäder – men vilken upplåtelseform det blir är inte bestämt.

Vilka butiker och företag som flyttar in är också för tidigt att säga.

–  Men det finns intressenter, så mycket kan jag säga, säger John Lethenström.

Så här kommer fasaden se ut – och till vänster en bild på hur innergården ska se ut. Skiss: TMRW Stadion Arkitekter

Så här kommer fasaden se ut – och till vänster en bild på hur innergården ska se ut. Skiss: TMRW Stadion Arkitekter

TMRW Stadion Arkitekter

Fortfarande oklar brandorsak

Vad som startade branden vet man fortfarande inte.

– Polisen, brandkåren, försäkringsbolag och vi har gjort utredningar. Men branden var extrem och man vet fortfarande inte varför det började brinna, säger John Lethenström.

I slutet av 2022 eller i början av 2023 hoppas man att hela bygget är klart.