Beslutet att stänga Ung 16–19 slog ned som en bomb. Inte minst bland de ungdomar som gått dit och gjort allt ifrån att få läxhjälp till olika kulturella workshops.

– Först trodde jag att det var ett dåligt skämt, men sen kunde jag inte sluta gråta. Det har varit en trygg plats för många ungdomar, säger en tjej som bor i norra Botkyrka, som inte vill ha med sitt namn.

En annan är 18-åriga Sophie-Sainabou Njie från Alby.

– Det är orättvist mot oss ungdomar. Vi fattar att en person har gjort fel, men vi känner också att det inte ska behöva drabba alla oss. Hur har politikerna tänkt när de stänger vår trygga plats? frågar hon.

Det tjejerna hänvisar till är att chefen för Ung 16–19 fick sparken sedan det uppdagats att kommunen misskött ett statsbidrag till att finansiera en resa till New York.

Ris och ros av utredning

Ung 16–19 har utretts av kommunen sedan i oktober. Utredningen pågår fortfarande, men av det som Robert Aslan (OS) fått ta del av visar att Ung 16–19 haft ett "bristfälligt ledarskap och att resultaten varit begränsade".

– Nu har vi sett resultatet så här långt och det har inte blivit som vi tänkt oss. Nu måste vi tillbaka till ritbordet och forma uppdraget så att det blir rätt. En del i det är hur vi ska nå fler, säger han som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka.

Samtidigt visar utredningen att Ung 16–19 har kommit i kontakt med ungdomar, särskilt i norra Botkyrka, som de inte har kunnat nå tidigare. Nu måste verksamheten stänga till maj 2025 medan kommunen ser över hur de bättre kan nå unga i hela Botkyrka, enligt Robert Aslan.

Han vet inte exakt hur många ungdomar som rört sig i Ung 16–19, utan förlitar sig på förvaltningen som uppskattar att det rör sig om 10–50 stycken. Han tycker inte heller att kommunen överger den här målgruppen – det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) fortsätter hjälpa ungdomar ut i studier, praktik eller jobb som tidigare.

– Det finns även andra öppna verksamheter genom föreningarna, biblioteken och konsthallen och det känner jag mig trygg med.

KAA räcker inte

Men ingen av ungdomarna skriver under på att KAA skulle vara ett tillräckligt komplement till det Ung 16–19 erbjöd.

– Det var blandningen av allt som gjorde att vi gick dit. Om de hade tjejträningar eller workshops så kunde man också stanna för att skriva CV eller sitta med på läxhjälpen, säger Sophie-Sainabou Njie.

Ungdomarna vänder sig också mot att hela verksamheten skulle behöva stänga. De välkomnar att verksamheten görs om och blir bättre, men de ser inget behov av att kommunen måste stänga under tiden.

– Vi anser att de måste kunna förbättra verksamheten samtidigt som den fortfarande håller öppet. Det är ungdomar i ekonomiskt utsatta områden som drabbas, säger Catalina Toro.

Hon är en av dem som startat en namninsamling för att låta Ung 16–19 vara öppen medan verksamheten görs om.

– Man kan ana att deras främsta intressen inte ligger i att prioritera ungas delaktighet och detta är ett kvitto på det, säger hon.

Men Sophie-Sainabou Njie tror inte att beslutet kommer ändras. Men hon hoppas att verksamheten kommer tillbaka.

Var ska ni ta vägen nu?

– Jag vet inte.

Den unga tjejen från norra Botkyrka igen.

– Jag ställer samma fråga som dig. Vi kommer inte vara ute i Botkyrka längre för vi har ingen plats som vi kan utvecklas på eller människor vi kan relatera till. Jag vill också veta vart vi ska, helt ärligt. Hur kan de stänga om de inte har någon lösning på var de tänkt vi ska vara? frågar hon.

Kommunen stänger aktiviteter för unga 16-19 år – igen

Barn och unga vuxna i åldern 16–19 blir återigen utan mötesplats i Botkyrka. På måndag stänger Botkyrkas Ung 16–19 under ett halvår. Framtiden är oklar.

Mötesplatserna för unga vuxna i Botkyrka har blivit "hängverksamhet". Så löd retoriken från kommunens politiker när de bestämde sig för att stänga alla mötesplatser för Botkyrkabor i åldern 16–19 i oktober 2019.

En månad senare öppnade ersättaren: Ung 16–19 i Albys hjärta. Sedan dess har de arbetat med Botkyrkas äldre tonåringar som en öppen verksamhet där de har kunnat få stöd till att återuppta studier eller söka arbete.

De unga har också haft möjlighet att utveckla aktiviteter, till exempel var välbesökta festivalen Summerblast i Alby ett resultat av Ung 16–19. Eller utställningen Ung i Botkyrka som visades på Södermalm i somras.

Men nu är det slut med det.

Botkyrkas kultur- och fritidspolitiker beslutade under måndagen att lägga ned verksamheten i ett halvår medan de också tittar på hur den kan utvecklas. Vad som händer därefter är oklart.

Föregåtts av utredning

Beslutet har föregåtts av en internutredning av hela Ung 16–19. Den visar att Ung 16–19 har lyckats nå unga Botkyrkabor i främst de norra kommundelarna som kunnat få stöd för att återuppta studier eller söka arbete. Den målgruppen har kommunen inte tidigare uppmärksammat, konstaterar de i beslutsunderlaget.

"Och det är ett arbete som även fortsatt behöver prioriteras", skriver de.

Utredningen visar också att verksamheten har haft brister i ledarskap, och att verksamhetens uppdrag och bemanning måste ses över för att fortsatt kunna möta behoven i målgruppen.

Senast i maj 2025 ska kommunen återkomma med förslag på ett nytt uppdrag åt Ung 16–19.

Ung 16–19 har sina lokaler i Albys hjärta.

Ung 16–19 har sina lokaler i Albys hjärta.

Claudio Britos

Kommunen skrotar aktiviteter för Botkyrkabor 16-19 år – igen

Låg bakom ungdomsfestival i Alby och uppmärksammad konstutställning

Kritik mot slopad mötesplats i Fittja

Det blir ingen medborgardriven mötesplats i gamla Ungdomens hus i Fittja. Victoria Escobar, som har jobbat med förberedelserna, menar att det är ett svek mot Fittjaborna.

Victoria Escobar var involverad i förberedelserna och intervjuade både föreningar och Fittjabor om lokalernas framtid. Hon menar att politikernas beslut är ett svek.

– Det här är ytterligare ett exempel på hur förtroendet för politiken påverkas negativt bland medborgarna. De har hänvisat till knaper ekonomi, men jag anser att man skulle ha kunnat göra mer för att hitta en lösning, säger Fittjabon Victoria Escobar, medgrundare till Changers Hub.

”Är en komplicerad fråga”

I underlaget till kultur- och fritidsnämndens beslut att slopa tanken på ett föreningshus i gamla Ungdomens hus stod bland bland annat om höjda sparkrav, men också om svårigheter för Botkyrkabyggen som äger lokalerna och kommunen att enas kring drift och ekonomi. Samtidigt pekades platsen (gamla Ungdomens hus) ut som en säkerhetsrisk.

I stället tas lokalerna över av Botkyrkabyggens områdes­kontor, Qvinna i Botkyrka, trygghetsfältare och eventuellt föreningscentret Bocenter.

Kommunal­rådet Ebba Östlin (S) berättar att kommunen även tittar på om öppna förskolan och barnavårdscentralen kan flytta in.

– Det är en komplicerad fråga. Men vi tänker inte bidra till att skapa en ny yta som kan annekteras av kriminella krafter. Tar vi inte ansvar för att jobba mot kriminaliteten så tror vi i stället att förtroendet för politiken och framförallt samhället i stort påverkas negativt, säger Ebba Östlin (S).

Stöttar inte beslutet

Victoria Escobar ser inte de riskerna som påtagliga. Hon lyfter fram en vision om en plats där föreningar och medborgare skulle jobba tillsammans kring till exempel demokrati, studier, aktiviteter och evenemang för alla från barn till pensionärer.

– Om du fortsätter att behandla Fittja som en plats som hela tiden måste krishanteras kommer du aldrig att kunna förändra platsen.

Politikerna lyfter nu fram Fittja gård som en plats där föreningar och medborgare kan samverka. Ebba Östlin menar att den platsen inte löper risk för att bli ett tillhåll för kriminella eftersom den ligger utanför centrum.

Victoria Escobar står fast vid uppfattningen om att beslutet är synd.

– Samtidigt är det bra att Botkyrkabyggen tittar på om lokalerna även kan användas av andra aktörer.

Tänker inte bidra till en ny yta som kan annekteras­ av kriminella­ krafter.

Skulle läggas ner – detta har hänt

I oktober 2018 fattade politikerna beslut om att lägga ned Ungdomens hus i Fittja, samt de andra öppna mötesplatserna för unga vuxna.

Politikerna bestämde sig i stället för att undersöka möjligheterna för en medborgardriven mötesplats/föreningshus i Fittja.

På kultur- och fritidsnämndens möte i september beslutade politikerna att planerna avbryts.

Nu flyttar i stället Botkyrkabyggens områdeskontor och andra verksamheter in i gamla Ungdomens hus.

Botkyrkabyggen har områdeskontor på Krögarvägen i dag, vilket görs om till lägenheter.

Hanna föll mellan de kommunala stolarna

Kommunchefen: "Naturligtvis måste vi följa upp"

För 18-åriga Hanna har skolan alltid varit jobbig. Ett halvår in i gymnasiet hoppade hon av och ska enligt skollagen tas om hand av det kommunala aktivitetsansvaret – något som inte alls har funkat, menar hon.

Ingen ska behöva falla mellan stolarna, menar Botkyrkas arbetsmarknadschef, Kerstin Berglund. Ändå blev det så för Hanna. Nu lovar Berglund att följa upp hennes ärende.

Skolan har aldrig varit enkel för "Hanna", 18, som egentligen heter något annat.

Sent i grundskolan fick hon veta att hon har en neuropsykiatriska funktionsnedsättning (NPF), vilket gjorde att hon fick gå om en klass. Men det var det värt, för hon fick börja på en skola specialiserad för barn med NPF-diagnoser. Från 25 i meritpoäng till 152,5 på två år.

Sedan började gymnasiet.

– Det gick ju inte så bra. Från en liten klass till en stor, och sen hade jag inte hela grunden från grundskolan. Så då fick jag kontakt med kommunen i december, och då gick det bra. Det lät så bra i början, men funkar inte i praktiken, säger hon.

Kommunens ansvar

Enligt skollagen är det kommunens plikt att ta hand om ungdomar som hoppar av eller aldrig påbörjar gymnasieskolan. Kommunen har också ett ansvar mot de som går klart årskurs tre utan en fullvärdig examen.

I första hand ska kommunens aktivitetsansvar (KAA) erbjuda ungdomar hjälp och stöd i att starta, återuppta eller fullfölja sin gymnasieutbildning. I andra hand ska "lämpliga individuella åtgärder" erbjudas, så som arbete.

Hanna lovades en kartläggning inom ramen för KAA för att det skulle bli enklare för henne att ta reda på vilket gymnasieprogram hon ville gå, en process som enligt hennes handläggare skulle kunna ta ett tag. Under tiden skulle hon få träna på att skriva CV och personligt brev.

Men en omorganisation inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i fjol gjorde att hon fick en ny handläggare, och till dags datum har Hanna inte skrivit en enda rad i ett cv inom ramen för KAA.

"Blankt nej"

Från årsskiftet till den sista april i år hade Botkyrka kommun 410 ungdomar registrerade under KAA. En av dem var, fram till nyligen, Hanna.

– När min nya handledare hörde av sig var det som att allt började om på nytt, trots att jag varit inskriven i flera månader. Och när jag berättade vilka praktikplatser jag var intresserad av fick jag bara ett blankt nej.

Sen var det i stort sett tyst.

– I februari-mars fick vi komma till kommunen för ett möte. Men återigen började man om från början. Jag kände att det här kommer aldrig att leda någonstans, så jag reste mig upp och gick. Där och då brast det, säger Hanna.

Sedan dess spenderar hon dagarna hemma. Ibland går hon på promenader i kvarteret.

Påverkar anhöriga

Hur många fler ungdomar som, likt Hanna, känner att de inte har fått det stöd de behöver och därför valt att lämna KAA. Men kommunen uppger att de hitintills i år har avslutat insatser till 34 ungdomar. 16 av dem tillbaka till skolbänken och 12 till arbete. Insatserna till resterande 6 ungdomar har avslutats antingen för att de fått hjälp på annat håll eller att de flyttat från kommunen.

Men allt är oproffsigt hanterat, menar Hannas mamma. Dotterns situation har också påverkat henne.

– Jag försöker ju alltid peppa när hon är deppig. Men sen mår jag själv inte heller så bra, för vi har kämpat under alla år och till slut hamnade hon rätt i grundskolan, men sen börjas det om igen med aktivitetsansvaret, säger Hannas mamma.

På väg tillbaka

Men sedan någon vecka tillbaka ser det ut att ljusna för Hanna. Hon har sökt praktik genom Arbetsförmedlingen i stället, där hon upplever att bemötandet varit betydligt bättre än hos KAA.

– På Arbetsförmedlingen har det i alla fall hänt något – bokat möten, skickat mig på kurser. Kommunen bara pratade, där hände aldrig något. För problemet är inte att jag inte vill göra något, utan att jag inte får rätt stöd till att göra något, säger Hanna som i dag känner att hon tappat allt förtroende för Botkyrka kommun.

Hon har också börjat känna sig redo att försöka avsluta sin gymnasieexamen. Inför hösten har hon sökt flera program.

– Drömmen vore att få börja på bageri- och konditorilinjen, säger hon.

När tidningen nämner "Hannas" fall för Kerstin Berglund vill hon inte gå in på ärendet i detalj för att undvika att uttala sig om ärenden hon inte känner till.

– Det som kan ha hänt är att någon som slutat och att det vid överlämningen har gått tokigt till, men det har jag inte hört något om. Men det är beklagligt att någon känner att man hamnat mellan stolarna. Det måste vi naturligtvis följa upp och återupprätta, säger hon.

Under 2021 genomgick arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen en omorganisation. Men enligt Kerstin Berglund var det det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) som påverkades minst.

– Det var för det vi sysslar med här är myndighetsutövning. Det som skedde var att vi flyttade syv-tjänsterna till vägledningen, och någon medarbetare kan ha slutat och en annan tillkommit. Men det är den verksamheten som är minst påverkad, säger Kerstin Berglund.

"Glädjande bra siffror"

Samtidigt lyfter Berglund att av de ungdomar i KAA, vars insatser avslutats i år, har 13 gått tillbaka till arbete och 19 till studier.

– Det är glädjande bra siffror. Det är vårt ansvar att söka upp de som inte läser klart gymnasiet, kartlägga och jobba individuellt med flertalet av dem. Det kan vara genom coachning, hjälp till praktik men där målet är att de ska avsluta sina studier på ett eller annat sätt, säger Berglund.

Mellan 2019 och 2021 har i genomsnitt 918 personer varit inskrivna hos KAA per år. Under treårsperioden har totalt 397 hjälpts till studier eller jobb.

Det lät så bra i början, men funkar inte i praktiken

Kommunala aktivitetsansvaret i siffror

När en ung person hoppar av, aldrig påbörjar gymnasieskolan eller går klart årskurs tre utan en fullvärdig examen är det kommunens plikt att se till att de hamnar rätt igen. Det står skrivet i skollagen.

Under hela 2019 var 1 199 ungdomar inskrivna hos det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Botkyrka. År 2020 var samma siffra 1 014. År 2021 sjönk siffran drastiskt till 542 ungdomar, och fram till april i år har kommunen 410 ungdomar inskrivna.

Hittills i år har KAA hjälpt 19 ungdomar tillbaka till skolan och 13 till jobb.

Under perioden 2019–2021 hade 233 ungdomar fått hjälp tillbaka till studier och 164 till arbete.

Källa: Botkyrka kommun