Säkra platser i de politiska nämnderna och blockera Sverigedemokraterna från inflytande.
Det var förslaget som Vänsterpartiet i Tyresö fick av Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och sa nej till.
– Vi skippar gärna det politiska spelet och är inte aktivia som parti i Tyresö för att blocka andra partier, är man besviken på valresultatet kan man hantera det på andra sätt, säger Klara Persson, ordförande för Vänsterpartiet.
– Jag tror inte att det är bra för demokratin. Vi får hellre platser av egen kraft genom att få fler röster i nästa val.
Gör det inte för pengarna
Inför 2025 ska platserna i nämnderna väljas om. I erbjudandet till V skriver C, MP och L att gruppen skulle kunna ta platser från SD och KD.
Men Vänsterpartiet vill inte att politiken ska ”bli en spelteori”. De har samtidigt diskussioner med Socialdemokraterna.
– Vi pratar hellre om konkreta politiska förslag. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, vi har många medlemmar som gör ett otroligt arbete ideellt, säger Klara Persson.
Enligt Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Linköpings universitet, är inte den här typen av diskussioner ovanliga runt om i landet. Det finns både för- och nackdelar med valteknisk samverkan, enligt honom. Bland annat är det positivt att få praktisk erfarenhet av att sitta i nämnder, och att få ekonomisk ersättning för det.
Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet.
Linköpings universitet
Men i vissa fall kan det skapa ett oproportionellt stort inflytande för de små partierna, framhåller han.
– Därför tycker jag det ligger något i att systemet i vissa fall kan ses som odemokratiskt.
Gruppledarna för L, MP och C har alla svårt att förstå Vänsterpartiets beslut.
– Det hade blivit en win-win för oss alla i oppositionen och konsekvensen är att de lämnar platserna till SD. Det är märkligt och totalt oansvarigt, säger Raymond Moubé (C), gruppledare.
"En gåta"
Gruppledarna för L, MP och C har alla svårt att förstå Vänsterpartiets beslut.
– Det hade blivit en win-win för oss alla i oppositionen och konsekvensen är att de lämnar platserna till SD. Det är märkligt och totalt oansvarigt.
Enligt Marie Åkesdotter (MP) är det praxis att alla partier ingår valteknisk samverkan för att få ut bästa möjliga av valresultatet. Hon tror att Vänsterpartiets agerande stänger dörrar till framtida samarbeten.
– De fick ett väldigt bra erbjudande. Det hela är ett stort frågetecken, helt irrationellt.
– Det hade gynnat oss alla, samtidigt som det hade missgynnat SD oerhört kraftigt. För mig är det en gåta men det är deras beslut, säger Mats Lindblom (L).