Blomkål, majs, hallon, potatis, vindruvor, fänkål och äpplen. Allt det och mer därtill växer på kolonilotten ett stenkast från Hornsbergs strand.
– Vi gör sylt, marmelad och saft på hallon, björnbär och vinbär, säger Adela Vergara.
Det är skördetider på hennes och Johan Öbrinks kolonilott i Karlbergs-Bro Koloniförening vid Ekelundsbron. Paret bor precis i närheten.
– Vi bor i innerstan, kan ta hissen till badet och promenera hit till trädgården, säger Johan Öbrink.
Odlingsglädje mitt i stan! Adela Vergaras och Johan Öbrinks kolonilott i Hornsberg är KTH-designad. Och full av morötter!
Pekka Pääkkö
Adela är uppvuxen vid Thorildsplan men Johan är inte en Stockholmskille från start.
– Adela har aldrig bott utanför innerstan och jag är uppvuxen på landet så lotten är en perfekt kompromiss.
Men även om Adela är innerstadsbo har odlingsintresset alltid funnits där. När hon var sju år fick hon en egen odlingsyta i Kristineberg.
– Där Uggleparken ligger nu fanns en parkeringsplats där man skapade odlingsytor för barn. Det var väl någon sådan 70-80-talsgrej – ”nu ska vi lära barnen att odla”.
Enda på Kungsholmen
På 1920-talet fanns fem koloniföreningar på Kungsholmen, men i dag är Karlbergs-Bro den enda som är kvar i stadsdelen.
För sex-sju år sedan utökades föreningen med åtta nya lotter med nybyggda, innovativa hus som alla har designats och byggts i samarbete med arkitektstudenter vid KTH och Full Scale Studio.
Det är på en sådan lott Adela och Johan odlar på sedan 2017.
– Det har ju typ inte hänt på hundra år att man skapar nya kolonilotter i Stockholm, så det är fantastiskt, säger Adela.
– Här var det bara jord och 23 sorters ogräs som växte då. Så allt som är här nu har vi, grävt, murat och planterat själva.
De nya lotterna i föreningen har designats och byggts i samarbete med arkitektstudenter vid KTH.
Pekka Pääkkö
Och då blir det mycket att göra för deras lott är stor – runt 270 kvadrat.
– Vi har inte varit utomlands sedan vi fick det här. Barnen börjar tjata lite, säger Johan.
– Och man ska hinna jobba också. Det där på riktigt-livet du vet, säger Adela.
– För mig är det här som meditation. Jag blir stressad av riktig meditation, men gräva kan jag göra hur mycket som helst, säger Johan.
Här har Johan, Adela och barnen precis byggt klart den "italienska trädgården" med fontänen som Adela fick i födelsedagspresent.
Pekka Pääkkö
I dag står tusen personer i kö för en lott vid Hornsberg – listan växte rejält under pandemin. Hur lång tid det tar att få en lott är svårt att säga, men Johan och Adela hade turen med sig och fick en lott efter närmare tio år.
– Jag älskar att komma hit och göra saker. Gräva, bygga, mura och snickra, det gör mig lugn, säger Johan.
– Och jag går hit för att slappna av! Men också för att det är en en frizon. Att gräva i jorden gör något för själen, säger Adela.