Det ska vara glädje. Men Stockholms fotbollförbund är inte bara oroade över stämningen på planen i en del barn- och ungdomsmatcher. Det handlar också om vad som händer runtomkring.
– Det spelas väldigt mycket matcher. Med det sagt finns det tyvärr lite för många matcher det uppstår problem kring, och det har blivit ett större problem med åren. I barn- och ungdomsfotbollen handlar det oftast om vårdnadshavare som är lite för heta. Det leder till att unga domare inte vill fortsätta döma. Det ropas ”det där borde vara straff och "det där ska vara frispark”, säger förbundets kommunikationschef Gittan Ahonen Gunnarzon.
Heta känslor efter match
Björn Eriksson, tävlingschef på förbundet, drar ett färskt exempel från södra Stockholm där publik till det ena laget på något sätt konfronterat spelare i det andra efter matchen.
– Det finns två versioner. Föräldrar i ena laget säger att de var tvungna att ta sina barn till bilarna efter matchen och fly. De andra tonar ned händelsen.
Säsongen är igång på Kärrtorps IP:s planer. Ingen dålig stämning syns till.
Anders Björklund
Vill hjälpa till
På Kärrtorps IP berättar Martin Söder som är lite av en allt-i-allo för Bagarmossen Kärrtorp bollklubb (BKBK), att det varit lugnt på deras matcher.
– Vi vill hjälpa fotbollförbundet att sprida en god kultur och bra stämning kring matcherna. Jag kan inte minnas att vi haft någon stor händelse kring barn- och ungdomsmatcherna de senaste två åren. Och dit vill vi heller inte komma, säger han.
Den lilla lappen innehåller påminnelser vad barn- och ungdomsfotboll ska vara. Och att du som är vuxen ska vara en förebild.
Anders Björklund
I kaféet där ett stort antal knattar snart ska få sina första fotbollsställ visar han små kort som klubben fått avförbundet. På korten som kan delas ut till publiken står vad som borde vara självklarheter. Bland annat att det är barn, att de idrottar för att ha roligt och att din viktigaste uppgift är att vara en förebild.
Vuxna är värdar
Stockholms fotbollförbund sjösatte konceptet för något år sedan. Tanken är att en matchklimatvärd ska kunna säga till personer som inte beter sig lämpligt. I BKBK är det personer ur klubbstyrelsen och några andra rutinerade personer, som tar på sig matchklimatvärdarnas gula västar.
De gula västarna kommer att röra sig bland de gröna planerna på helgerna.
Anders Björklund
– Det är jättehärlig stämning kring nästan hundra procent av alla matcher, men i undantagsfall svallar känslorna över och folk skriker saker. Vid sådana situationer vill vi hjälpa till så att domare och lagledare slipper det och kan ägna sig åt sina uppgifter, säger Martin Söder.
En värd kan också hälsa lag och domare välkomna till idrottsplatsen för att grundlägga en trygg och trevlig stämning. Och rent allmänt fungera lite som en guide.
– Matchupplevelsen ska vara så bra som möjligt för både unga, anhöriga och domare, säger Martin Söder.