Fackförbundet Vision har planer på en omfattande renovering av deras hyresfastighet på Gyllenstiernsgatan.
En majoritet av hyresgästerna har motsatt sig detta, då de menar att de inte behöver exempelvis takdusch eller parkettgolv i köket och hallen.
– Det känns som en lyxrenovering – de checkar av alla boxar för att kunna höja hyran, sa hyresgästen Maria Antonsson till Mitt i i december 2023.
Vill ha mindre renovering
Flera hyresgäster förespråkade i stället en mindre omfattande renovering där originalköken skulle behållas, vilket var planen för några år sedan.
– 2019 godkände alla hyresgäster stambyte med uppfräschning. Det skulle ta åtta veckor per lägenhet, säger Maria Antonsson.
De nuvarande renoveringsplanerna innebär i stället en evakuering i cirka ett års tid. Fastighetsägaren Vision argumenterade också för att det var sämre för klimatet att återbruka befintliga kök.
– Om vi behåller några nu kommer vi om ett par år även behöva byta ut dessa. Det blir en större klimatpåverkan om vi blir tvungna att återkommande gå in i fastigheten och genomföra fler renoveringar under flera år. Det blir inte särskilt klimatsmart. Det är också för hyresgästernas bästa. De ska kunna ha hållbara och energismarta kök, sa Caroline Cederquist, press- och opinionschef på Vision, till Mitt i i december 2023.
"Spel för gallerierna"
Tidigare i höst kom domen från hyresnämnden. Domstolen menar att det inte är bevisat att den aktuella inredningen är särskilt skyddsvärd och ger fastighetsägaren grönt ljus att gå vidare med planerna.
"Även om det kan vara möjligt att återmontera viss inredning får hyresvärdens intresse av en enhetlig standard anses överväga hyresgästernas intresse av att behålla befintlig inredning", skriver hyresnämnden.
Nu har elva hushåll överklagat till hovrätten.
– Processen i hyresnämnden känns som ett spel för gallerierna. Våra argument har inte bemötts med fakta eller motbevisats. Nämnden har enbart hänvisat till praxis i domar från liknande ärenden, men inget har samma förutsättningar som vårt, säger Maria Antonsson.
Två stuprör
Vad högsta instans gör för bedömning återstår att se. Hyresnämnden är dock inte den enda myndighet som prövar om en fastighetsägare får genomföra en renovering, enligt byggnadsantikvarien Vicki Wenander.
– Den här typen av renoveringar regleras både av hyreslagen och plan- och bygglagen. Hyresnämnden tittar bara på hyreslagen, de tittar aldrig på hur byggnaden påverkas.
Frågor om arkitektur och kulturhistoriska värden faller i stället under plan- och bygglagen och prövas av stadsbyggnadskontoret i samband med att en fastighetsägare söker bygglov eller gör en bygganmälan.
– Det är två från varandra helt separerade stuprör. Det är jättekomplicerat och skapar mycket bekymmer för både fastighetsägare och hyresgäster, säger Vicki Wenander.