Söndagen den 7 juli blåste det rejält nere på Bergsunds strand. På eftermiddagen blev vindarna så starka att de fällde ett enormt pilträd i strandkanten – rakt över Tommy Näslunds båt.
– Det small till, båten åkte upp på bryggan och glassplittret yrde där inne, säger Tommy när han står bredvid den stora, knäckta stammen.
Hade änglavakt
När pilen föll stod Tommy Näslund nere i motorrummet för att byta bränslefiltret. Där inne han hade han änglavakt och skydd av kapellet på sin Four Winns vistabåt.
– Jag hade tur som stod på babordssidan. Hade jag stått på styrbord hade jag fått en gren över mig. Det är en skam av staden att de bara har struntat i det här.
Räddningstjänsten fick komma och såga fram Tommys båt så att han kunde lämna den.
Privat bild
Södermalms båtklubb har påtalat sin rädsla för att trädet ska falla i flera år, berättar ordförande Klas Feldman.
– Det var tur att det inte föll över vägen där många äldre och föräldrar med barnvagnar går. De hade inte hunnit undan, säger han.
Inte första gången
Tommy Näslunds båt är så pass förstörd att semesterplanerna till sjöss ställts in. Vad notan för att laga skadorna blir återstår att se.
Men det är inte första gången ett pilträd faller på båtklubbens bryggor och båtar. En båt förstördes för ungefär tio år sedan, berättar Klas.
Klas Feldman är ordförande i Södermalms båtklubb. Han berättar att de har påtalat för staden i flera år att trädet mår dåligt och riskerar att falla.
Johannes Äng
Och redan i klubbens 90-årsbok från 2012 skriver man att träden stör medlemmarnas nattsömn då båtar varje höst skadas av lättfällda träd. Kommunikationen med staden beskrevs då som farsartad eftersom högarna av papper bara växte.
– Vi har bett dem såga ur kronan eller något annat, men det har inte hänt något. I stället hände det vi som befarade.
Båtklubben kommer göra en polisanmälan mot staden.
– Någon måste stå för kalaset för det här kommer bli svindyrt, säger Klas.
Görs intventeringar
Enligt Södermalms stadsmiljöchef Esther Östin faller träd på det här sättet en, eller ett par gånger per år i stadsdelen. Då oftast kopplat till väderförhållanden.
– Vi beklagar att det föll och är verkligen glada över att ingen person kom till fysisk skada. Vi behöver nu titta närmre på orsaken till att pilen föll och hur vi kan förebygga att liknande inte händer igen, säger hon.
Kan inte ha koll på alla
Det finns tusentals träd i stadsdelsområdet och det görs regelbundna trädinventeringar. Regeln är att låta en arborist titta på träd så fort det finns indikationer på dåligt skick.
Staden ska ha varit i området kring båtklubben regelbundet och utfört arbeten på träd vid Bergsunds strand, till exempel beskärningar och kronavlastning.
– Dock hittar vi vid en första sökning inte någon dokumentationpå att vi har åtgärdat just detta träd. Vi undersöker detta ytterligare, säger Esther Östin.
Trädet som föll var mycket stort. Staden ska undersöka varför de inte har gjort något med det.
Johannes Äng
Staden ska nu göra en riskträdsinventering av båda sidor vattnet vid Bergsunds strand.
Vad som händer juridiskt och ekonomiskt för Tommy Näslund och båtklubben är för tidigt att säga.
– Vår rutin är att den drabbade tar kontakt med oss och sedan gör en skadeanmälan till staden, därefter görs en bedömning för vidare hantering, säger Esther Östin.