Jeanette Karlsson är ordförande för kommunals sektion nordväst, där Upplands-Bro ingår.

Hon uppger att ett första möte har genomförts med arbetsgivaren. Anledningen till att förhandlingar har inletts är att kommunen anser att det råder en övertalighet i förskolan och skolan.

– Det enda som vi har varit med och diskuterat såhär långt är turordningskretsarna. Vi kommer att ta skolorna för sig och förskolorna för sig. Sen är det upp till arbetsgivaren tänker jag, det är de som anser att det är en övertalighet, säger Jeanette Karlsson och understryker:

– Kommunal tycker inte att det är en övertalighet, vi behöver mer personal egentligen.

Hur kan man ha så olika bilder av huruvida övertalighet råder?

– Det är ju det. Jag vet att vi har medlemmar som hör av sig och berättar att de aldrig får vikarier eller har tillräckligt med folk.

Upplands-Bro kommuns utbildningschef Anna Bjurenstam säger att detta inte är arbetsgivarens bild.

– Men om det är den gemensamma bilden så hoppas jag att vi kan samtala vidare om det på våra samverkansmöten, för det är inte den beskrivning som vi har fått till oss, säger hon.

Kommunal, Sveriges Lärare och Upplands-Bro har nu inlett förhandlingar.

Kommunal, Sveriges Lärare och Upplands-Bro har nu inlett förhandlingar.

Mostphotos

Anledningen: Föds för få barn

Enligt Jeanette Karlsson beskriver arbetsgivaren att man ser i folkbokföringen att det föds "alldeles för få barn just nu" och att det är därifrån behovet att se över personalen har kommit.

Primärt vill kommunen försöka flytta på personal dit behovet är större och på så vis undvika varsel. Detta välkomnar både Kommunal och Sveriges Lärare. Hur denna process kommer se ut vet man dock inte ännu.

– Det kommer bli ett samarbete, att se över hela den processen, men där är vi inte än.

Jeanette Karlsson, ordförande, Kommunal sektion Nordväst

Jeanette Karlsson, ordförande, Kommunal sektion Nordväst

Pressbild

Vad blir nästa steg nu?

– Nästa steg är att vi ska få mer information direkt från chefer och rektorer ute i verksamheterna. Vi kommer ha dialogen med dem hela tiden eftersom det kan bli oroligt ute i verksamheterna. Vi har redan märkt av oron. Flera medlemmar hör av sig.

Kommunal har inte informerat sina medlemmar ännu. Däremot har arbetsgivaren skickat ut information om att man avser att "se över personal inför hösten".

Sveriges Lärare: "Djupt oroade"

Hos Sveriges Lärare i Upplands-Bro är Lars-Erik Larsson ordförande. Han beskriver att varslet i nuläget inte berör deras medlemmar i någon större utsträckning. De sitter med i förhandlingarna som har inletts och han säger precis som kommunals företrädare att det hela fortfarande är i ett mycket tidigt skede.

– Vi är djupt oroade och det har vi lyft med arbetsgivaren, säger Lars-Erik Larsson.

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Enligt Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro, är det minskande barnantalet anledningen till att man nu behöver se över personalsituationen både inom förskolan och skolan. Just nu står 170 platser tomma inom den kommunala förskolan.

– Det här motsvarar ungefär en och en halv genomsnittsförskola, säger Anna Bjurenstam.

Rektorer har fått i uppdrag att se över sin organisation inför hösten, berättar hon.

– Om man tittar på förskolorna så är det ett minskat barnunderlag totalt sett i hela kommunen av yngre barn.

Enligt utbildningschefen är det svårare att svara på hur situationen ser ut i grundskolorna där fritidspedagoger och elevassistenter finns.

– I grundskolorna i Bro så har det ju varit ett minskat elevunderlag under ett flertal år. Och det fortsätter. Så där kommer det också ske regleringar efter skolornas storlek och barnantal helt enkelt.

Förflyttningar av tjänster

Nu pågår förflyttningar av vissa tjänster inom framförallt skolan. Här tittar man dels på andra delar av utbildningskontorets verksamhet, men även brett över alla kommunens verksamheter i syfte att inte behöva varsla fler än nödvändigt.

– Jag vill inte föregå någonting innan hela processen är klar men det är klart att man ser att det är många personer speciellt inom förskolan som kommer att beröras.

Vad tänker du om processen framåt här nu, vad är viktigast för er?

– Det viktigaste är att vi som arbetsgivare verkligen jobbar för att möta upp de anställda som finns inom kommunen och försöka stödja dem så mycket som möjligt genom den här processen, säger Anna Bjurenstam.