Tungmetaller, tjära, PFAS och andra cancerframkallande ämnen skapar problem på hundratals platser runtom i länet, där det tidigare har legat gamla fabriker, kemtvättar och soptippar.

– Arbetet för att minska antalet förorenade områden behöver sätta fart. Vi ser tyvärr att en del kommuner saknar resurser för att jobba med frågorna, även om viljan finns, säger Sofia Frankki, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Överst på länsstyrelsens priolista ligger LM Ericssons fabriksområde vid Telefonplan. Där har den tidigare telefontillverkningen lämnat efter sig stora mängder farliga kemikalier – främst trikloreten och perkloreten – som i gasform kan tränga in i bostadshus och orsaka cancer hos människor.

– Vi placerar det området högst eftersom det finns ett stort antal bostäder i närheten, säger Sofia Frankki, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Kräver mer analys

Stockholms stads miljöförvaltning har tidigare gjort mätningar längs den intilliggande Korpmossevägen och inte funnit några hälsofarliga halter i bostadshusen. Men nu när det ska byggas ett tusental nya lägenheter vid Telefonplan kan det krävas mer analys.

"Eventuellt behöver riskreducerande åtgärder vidtas så att marken blir lämplig för bostäder", konstaterade Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd förra året.

LM Ericssons område vid Telefonplan kan behöva undersökas igen inför kommande bostadsbyggande.

LM Ericssons område vid Telefonplan kan behöva undersökas igen inför kommande bostadsbyggande.

Stockholms Spårvägsmuseum

Samma slags cancerframkallande lösningsmedel finns kvar i marken efter den tidigare kemtvätten på Hagavägen i Solna, där tvärbanan i dag rullar fram.

– Där ska man nu börja undersöka hur föroreningen åtgärdas på bästa sätt. Man kan se att kemikalierna finns i inomhusluften i källare i bostadshus, men inte så mycket att det påverkar hälsan. Det viktiga är nu att motverka att det blir värre i framtiden, säger Sofia Frankki.

Grova miljöbrott

Högt upp på priolistan ligger också gasverksområdet vid Värtan, där den tidigare gastillverkningen har lämnat efter sig massor av tjära i jorden och sjöbotten utanför.

– Hela Hjorthagen har varit påverkad av verksamheten och det är till stor del sanerat. Det som är kvar att åtgärda är bland annat det som ligger närmast Ropsten, säger Sofia Frankki.

De delar av det gamla gasverksområdet som ligger närmast Ropsten återstår att sanera från tjärrester.

De delar av det gamla gasverksområdet som ligger närmast Ropsten återstår att sanera från tjärrester.

Mostphotos

Föroreningarna vid Lövstatippen i Hässelby är väl kända sedan tidigare. Där har blyhaltigt gödningsmedel som gjorts av aska och latrin från Lövsta under lång tid använts i odlingarna vid Riddersviks gård – föroreningar som man nu är på väg att åtgärda.

Ett annat känt fall är avfallsupplaget i Kagghamra, där skandalföretaget Think Pink nu står inför rätta för grova miljöbrott.

Tidigare porslinstillverkning

Men på flera platser är man fortfarande inte klar över vem som har ansvaret. Det gäller Farstaviken i Gustavsberg, där det finns tungmetaller från den tidigare porslinstillverkningen, liksom vid Beckholmen på Djurgården där kvicksilver och andra metaller i bottensedimenten inte har åtgärdats.

Beckholmens varv på Djurgården sanerades i början på 2010-talet, men fortfarande finns det mycket föroreningar kvar på sjöbotten och i grundvattnet.

Beckholmens varv på Djurgården sanerades i början på 2010-talet, men fortfarande finns det mycket föroreningar kvar på sjöbotten och i grundvattnet.

Mostphotos

Från den gamla brandövningsplatsen på Arlanda läcker det ut mängder av PFAS till Märstaån och Mälaren. "Utredningar och delåtgärder pågår", noterar länsstyrelsen.

Listan innebär ingen slutlig kartläggning av länets föroreningar, understryker Sofia Frankki.

– Rangordningen utgår ifrån vad som är känt i dag och hur stora riskerna bedöms vara för bostäder och skyddsvärt grund- och ytvatten i närheten, säger hon.