Det var en gång ett gäng grabbar från Hjorthagen som samlades på Storängen för att kicka boll.

Så börjar berättelsen om Värtans IK. Året var 1911.

Två historiska händelser la grunden till denna avspark; dels Storstrejken 1909 som gav arbetare en ovan ledighet. Dels ökade intresset för idrott i och med de olympiska sommarspelen i Stockholm 1912.

Värtans IK växte snabbt och blev framgångsrik. De kom långt i Svenska Fotbollsmästerskapen 1922, men dyra resor och hyror knäckte ekonomin och klubben lades ner 1923.

Nystarten

Nedläggningen blev inte långvarig. Den 20 juli 1924 hölls ett möte där man återstartade föreningen och datumet räknas som klubbens födelsedag.

En som har stenkoll på historien är Mats Rehn, Hjorthagsbo som skrivit böcker om klubben.

 Mats Rehn, tidigare ordförande för Värtans IK

Mats Rehn, tidigare ordförande för Värtans IK

Privat

- Jag började spela i Värtan som liten knatte, men var ingen framstående spelare.

På årsmötet 1967 blev Mats Rehn, blott 23 år, vald till ordförande och den posten hade han i 55 år. Utöver fotboll har Värtan innebandy- och bowlinglag. Mats Rehn är numera ordförande och aktiv spelare för bowlingsektionen.

Glansdagarna

- Det är ju en prestation att klubben överlevt i hundra år, säger Mats Rehn.

Ett annat födelsedagsbarn som är nära förknippat med Värtan är Hjorthagens IP, som också fyller jämnt i år. Idrottsanläggningen stod nämligen färdig 1934. Värtans IK hade också sin storhetstid i slutet på 1930-talet och början på 1940-talet.

- Vi spelade i division 2 som på den tiden låg direkt under Allsvenskan. Både Djurgården och Hammarby spelade i samma serie och Värtan var vissa år ett topplag, men kunde aldrig ta steget upp i Allsvenskan, säger Mats Rehn.

Svenska landslaget i matchen mot Finland 1951. De tidigare Värtanspelarna Jompa Eriksson och Berndt Ivegren är trea och fyra i den bakre raden från vänster.

Svenska landslaget i matchen mot Finland 1951. De tidigare Värtanspelarna Jompa Eriksson och Berndt Ivegren är trea och fyra i den bakre raden från vänster.

Värtans IK

Klubbens tre mest kända spelare var aktiva på 1950-talet; Jompa Eriksson, Bernt Ivegren och Lasse Broström. De värvades till Djurgården, blev svenska mästare och senare landslagsspelare.

- De är i en klass för sig som spelare i klubbens historia.

I begynnelsen var det endast herrlag. Det första damlaget bildades på 1970-talet. laget upplöstes efter några år, men de senaste 20 åren har det funnits en stor flickverksamhet. Ett lag som utmärkt sig är tjejer födda 1996.

– Utan tvekan ett av Sveriges­ bästa lag. De vann Sankt Erikscupen, Gothia cup och blev även svenska mästare i futsal.

Värtans flicklag födda 1996, vann Sankt Erikscupen 2010

Värtans flicklag födda 1996, vann Sankt Erikscupen 2010

Värtans IK

Ett lugnare alternativ

Värtan beskrivs annars som en ”breddklubb” - ett lugnare alternativ och komplement till Djurgården.

- Vi är närstående rent geografiskt men det är en stor skillnad på en elitklubb med många heltidsanställda och… ska vi kalla oss en ”halvstor småklubb”. Vi är ganska nöjda med det, säger Mats Rehn.

Den 1 september i år firades 100-årsjubileet på Hjorthagens IP, med aktiviteter för barn och naturligtvis fotboll.

- Det var en rolig match mellan "Värtan All Stars", med spelare i alla åldrar, och "Vi lirare", en organisation av gamla landsslagsspelare.

Fika kunde köpas i kaféet "Jompas hörna", uppkallad efter Värtaspelaren.

- Ordet hörna är såklart dubbeltydigt, Jompa var bra på att nicka in hörnor, berättar Mats Rehn.

Värtans IK firade 100 år som förening på Hjorthagens IP

Värtans IK firade 100 år som förening på Hjorthagens IP

Lisa Nelén