Från och med den 1 november råder totalt väskförbud på alla större evenemang i Sverige, som idrottsevenemang och konserter.

Förbudet innefattar allt från handväskor och skötväskor till genomskinliga påsar.

Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten.

Villkoret kommer börja gälla successivt och omfatta alla framtida beslut om tillstånd för evenemang. Det kommer genomföras en enskild bedömning i varje fall om eventet klassas som ett större evenemang.

– Beslutet är fattat för att begränsa möjligheterna att begå brott på ett evenemang. Det är en konkret åtgärd som kommer begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang, säger Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen.

Gäller redan ikväll

Redan under torsdagen hålls flera evenemang i Göteborg där besökarna nu uppmanas att lämna handväskan hemma.

På Scandinavium möter Frölunda hockey Modo, på Konserthuset spelar Albin Lee Meldau sin första av fyra utsålda konserter och på Pusterviks scen kommer Per Per Persson & Nya Packet.

Förbudet mot medhavda väskor gäller på samtliga.

– Vi följer självklart beslutet om att inte tillåta väskor på arenan, säger Lotta Nibell, vd på arenabolaget Got Event till Göteborgs-Posten. Det är också viktigt att det blir samma tolkning av reglerna och förutsättningar i hela landet. Vi får tillsammans med arrangören hantera de situationer som uppstår och hoppas på besökarnas förståelse för att till exempel inpasseringen kan ta längre tid.

– Som publik gäller det att vara påläst och hålla sig uppdaterad kring vad som står på arrangörens eller vår hemsida. Men där spelar ju media också en viktig roll.

Har inga förvaringsskåp

Göteborg Konserthus ger följande information till sina besökare:

"Inga väskor, oavsett storlek eller modell, är tillåtna i Göteborgs Konserthus. Undantag görs endast för personer med medicinska behov. Det är inte möjligt att lämna väskor i våra garderober eller förvaringsskåp och rekommenderar därför att alla väskor lämnas hemma."

Jenny Svensson, PR-ansvarig på Konserthuset hoppas att det ska finnas en förståelse.

– Jag tror inte att det ska bli några större problem. Vi har fått tagit in extra personal för att informera. Sedan får vi utvärdera efter ikväll och se hur det har fungerat.