Kluck, kluck.
Vågskvalpet i de offentliga simbassängerna väntas öka kraftigt de kommande decennierna, om inte till monstervågor så ändå tillräckligt för att Stockholms stad tar fram en årligt återkommande långsiktig plan för behovet av ny simyta till år 2045.
– Befolkningsutvecklingen kommer att förändras, vi jobbar utifrån det vi vet nu. Men fram till 2045 kommer det att hända massor i samhället, det är en del av planeringen, säger Ruben Wennerberg, planerare på idrottsförvaltningen.
I de tre stadsdelarna Järva, Hässelby-Vällingby och Bromma beräknas behovet vara totalt två nya simhallar och 19 nya linbanor, simbanor, samtliga i Järva och Hässelby-Vällingby.
– När det gäller stora anläggningar som simhallar försöker vi relatera det till befintligt utbud och befolkningsutveckling, det är vägledande instrument i planeringen, säger Ruben Wennerberg.
Husbybadet ska ersättas
I Järva är planen att ersätta det uttjänta Husbybadet med en ny simhall.
– Den kommer att ligga i samma område där badet ligger i dag.
En simhall tar mellan två och tre år att bygga.
När kan spaden sättas i jorden?
– Det finns en preliminär tidsplan i utredningsbeslutet som anger att det ska komma upp till beslut nästa år. Planerad byggstart är 2026.
Även i Hässelby-Vällingby planeras för en ny simhall.
Även i stadsdelen Hässelby-Vällingby behövs mer simyta. Vällingby simhall (bilden) är exempelvis tänkt att byggas ut med en undervisningsbassäng.
Filip Magnusson
– Där är vi inte lika långt fram som i Husby men vi ser behovet på sikt redan nu.
När kan ni peka ut en plats för den nya simhallen i Hässelby-Vällingby?
– Det finns inte så många möjliga platser men det är svårt att ange ett exakt årtal men frågan utreds.
I Vällingby ska även den befintliga simhallen, Vällingby simhall, rustas upp med ytterligare en undervisningsbassäng, en upprustning som beräknas ta tre år med start nästa år.
I Bromma räknar planerarna inte med lika mycket ökat vågskvalp i bassängerna som i Hässelby-Vällingby och Järva.
I Bromma räknar stadens planerare med att behovet av ny simyta är täckt, mycket tack vare en tidigare utbyggnad av Åkeshovs simhall.
Mostphotos
– Det är en effekt bland annat av att man utökat kapaciteten i och med ombyggnaden av Åkeshovs simhall.
"Knepigt"
Simhallar är rätt knepiga att planera för, konstaterar Wennerberg. Planerarna tittar på förväntad befolkningsutveckling, hur befolkningen ser ut i dag och det förväntat bostadsbyggandet.
Även andra parametrar krånglar till det.
– Simhallar används av flera olika besökare: föreningsidrott, allmänheten, simundervisning. Det gör att det är ganska komplicerat att ringa in behovet. Framförallt allmänheten rör sig över kommungränser, en simhall i Stockholms stad nyttjas inte enbart av invånarna i den kommunen.
Ruben Wennerberg jobbar som planerare på idrottsförvaltningen.
Jenny Tirén Berg
Fram till 2045 ser planerarna ett behov av 19 nya simbanor i Hässelby-Vällingby och Järva. En simhall kan exempelvis bestå av sex simbanor där varje simbana kan vara 2,5 meter bred.
Ruben Wennerberg säger att det är möjligt att utöka antalet simbanor i en befintlig simhall men att det är komplicerat, en utbyggnad begränsas av hur den befintliga simhallen är byggd.
– Om du har sex banor och vill ha åtta banor, då behöver bassängen bli fem meter bredare om respektive bana är 2,5 meter bred. Det betyder att det utrymme som går att använda är mellan bassängkant och vägg. Så det beror på förutsättningen i det enskilda fallet. Rent generellt är det komplicerat.
Hur ska ni uppnå 19 nya banor? Kan det bli större simhallar för att täcka 19 nya simbanor i Husby och Hässelby-Vällingby?
– Ja, det skulle det kunna bli.
Kommer ni kunna uppfylla det här till 2045?
– Det kan bli skifte i stadshuset, som kanske gör en annan prioritering. Befolkningsutvecklingen kommer att förändras. Vi jobbar utifrån det vi vet nu, fram till 2045 kommer det att hända massor i samhället, det är en del av planeringen.