Somalisk kultur, litteratur och konst. Förra helgen var det dags för Somalisk Kulturfestival att gå av stapeln igen.
Den somaliska kulturen firades och uppmärksammades på olika sätt med totalt 50 olika programpunkter på olika scener runt om i Stockholm, de flesta i Järva, med huvuddelarna i Kista träff och Rinkeby Folkets hus.
I fjol lockade arrangemanget 800 besökare och i år drömde arrangörerna om än fler än så – något som också blev verklighet.
Totalt kom drygt 1 500 personer från hela Sverige.
– Det var folk från Järva och Stockholm så klart, men också från Göteborg, Borlänge, Uppsala, Sundsvall, Västerås. Alla programpunkter var i princip helt fulla. Det var det största kulturfestivalen vi haft hittills, vi är så nöjda och glada, säger Musa M. Isse, initiativtagare till festivalen.
Musa M. Isse, initiativtagare till Somalisk Kulturfestival.
Meron Nguse
Lockade unga
Under helgen hölls ett intensivt schema med bland annat författarsamtal, filmvisningar, poesiläsning, sagostunder, musik, språkworkshops och dansuppträdanden.
Politiker som biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S), kulturborgarråd Torun Boucher (V) och Järva stadsdelsnämnds ordförande Rashid Mohammed (V) fanns på plats för att invigningstala.
Snabba cash-skådisen Ayan Ahmed var där och deltog i ett scensamtal om vägen till filmbranschen och Kenyabaserade regissören Ahmed Farah kom och lockade massor av folk.
Huvudmålgruppen var unga, men tanken var att skapa en plattform där alla; barn och vuxna, oavsett ursprung, skulle kunna träffas, samtala, utbyta erfarenheter och inspirera varandra på olika sätt – något som också blev utfallet, enligt Musa M. Isse.
– Majoriteten av de som kom var under 30, vilket vi är så glada över. Det var fint att se att flera generationer kunde mötas. Det finns en del missförståelse mellan den äldre och den yngre generationen, och det är viktigt att de får en chans att överbryggas. Folk ställde frågor till varandra och var väldigt lyhörda, säger han.
Det bjöds på sång, musik och somalisk dans – bland annat.
Meron Nguse
Skapa förståelse
Genom festivalen ville arrangörerna att de, förutom att skapa en plattform för möten och inspiration, också skulle kunna öka förståelsen mellan olika kulturer och lyfta fram somalisk kreativitet som en naturlig del av Sveriges kulturella landskap – något Musa M. Isse också tycker att de lyckades med.
– Den somaliska kulturen är en viktig del av det svenska samhället. Det är många med somaliskt ursprung som bor här, och den somalisktalande gruppen kan bidra med så mycket till Sveriges kultur, säger han.
Evenemanget var öppet för alla och det kom många olika människor från olika communities och med olika bakgrund, vilket var exakt vad arrangörerna ville, berättar Musa M. Isse.
– Vi tror att kultur kan vara en bro mellan olika grupper och i längden bygga ett starkare Sverige, säger han.