Det var på måndagen som statliga Vattenfall meddelade att de avbryter satsningen på infångning och lagring av 150 000 ton koldioxid från kraftvärmeverket i Jordbro.
Vattenfall skriver i ett mejl till SVT att det beror på att ”marknaden för koldioxidinfångning är för omogen och att ekonomin för att genomföra projektet saknas”.
Den bilden delas inte av Stockholm Exergi, som till hälften ägs av Stockholms stad.
– Vi är överraskade över deras uttalande, för vi har en helt annan uppfattning. I övrigt har vi inga kommentarer till Vattenfalls beslut, säger Tomas Gibson, kommunikationschef på Stockholm Exergi.
Stockholm Exergi har utvecklat tekniken för infångning och lagring av koldioxid i en försöksanläggning i mindre skala.
Fred Miller
Mitt i har tidigare berättat om Stockholm Exergis planer på att bli först i världen med en storskalig anläggning för infångning och lagring av koldioxid.
Planerna har rönt stor uppmärksamhet och tidigare i år tecknade bolaget ett avtal värt flera miljarder med it-jätten Microsoft om permanenta minusutsläpp.
Förutom kommersiella investeringar bygger finansieringen av Stockholm Exergis anläggning på statligt stöd.
– Det är alltså inget som på något sätt bekostas av våra fjärrvärmekunder.
Thomas Gibson, kommunikationschef på Stockholm Exergi.
Johan Larsson
Mellan 2026 och 2046 kommer Energimyndigheten att fördela 36 miljarder kronor till den här tekniken. Stödet fördelas genom en så kallad omvänd auktion till de aktörer som kan erbjuda avskiljning, transport och lagring av biogen koldioxid till lägst ersättning per ton.
– Just nu väntar vi på besked från Energimyndigheten, säger Tomas Gibson.
Stockholm Exergi har tidigare fått ett stöd på 1,8 miljarder kronor från EU:s innovationsfond för att utveckla projektet.