En mindre delegation har samlats mellan Forskaren och hotellets fullsatta uteservering på Hagaplan den här måndagen. Lunchande personer i vårdkläder sitter i trappen upp mot Gävlegatan och tittar på. Stockholms stad har utsett en vinnare bland nära 164 förslag i tävlingen om att namnge vattentrappan.

Den heter nu ”Källan”, deklarerar exploateringskontorets pressansvarige Anna Näslund. Ett namn som speglar områdets tema kring ”life science” (livsforskning och vetenskap) och vattnets betydelse för liv.

– Beslutet har varit enhälligt. Namnet sätter vattnets betydelse i perspektiv, är kort, okonstlat, snärtigt och lätt att uttala. Vi hoppas att det blir en välbesökt del av torget, att man säger ”vi ses vid Källan”, säger hon innan rösten dränks av ljudet från byggarbetena i bakgrunden.

Juryn bestod av Stockholms stad, landskapsarkitekter och konstnären bakom trappen.

Juryn bestod av Stockholms stad, landskapsarkitekter och konstnären bakom trappen.

Emil Salmaso

Namnskylt på torget

Vinnaren firas med ett fyrfaldigt leve. Han heter Alexander Söder, bor i Midsommarkransen, får ta emot ett diplom och läsa upp den vinnande motiveringen. När hela torget är klart kommer hans namn att förevigas på en skylt vid vattentrappan.

– Jag älskar vatten. Min pappa jobbade med att anlägga dammar, min farfar var landskapsarkitekt och ritade dem. Som barn lekte jag väldigt mycket vid dammar och det samlades alltid barn från olika områden, inte bara det man själv bodde i. De var viktiga mötesplatser. Jag dras till vatten, det är förenande, säger han.

Hur känns det?

– Det känns stort! Det är en rätt liten grej men ändå häftigt och historiskt att få vara en del av det. Språk kan vara med och utveckla platser, namnet har ett folkligt anslag men är tvetydigt och typ poetiskt samtidigt.

Alexander Söder tillsammans med Leif Bolter, konstnär som gestaltat trappan och landskapsarkitekten Anders Jönsson som ritat hela torget  och vattentrappan.

Alexander Söder tillsammans med Leif Bolter, konstnär som gestaltat trappan och landskapsarkitekten Anders Jönsson som ritat hela torget och vattentrappan.

Emil Salmaso