Det är lunchtid på Vegabaren och Carlo Taccola går runt och plockar undan lunchbrickor. Han pratar med stamgäster som sitter utspridda på lite olika ställen i de stora lokalerna.
1964 började han som diskare på Vegabaren, eller Sveriges första hamburgerbar som den hette då. Numera äger han och Ali Polat stället och tillsammans har de vidareutvecklat Vegabaren genom att bygga Vega stadshotell som varit en samlingsplats för folkfest, musik och dans genom åren.
Öppet hus hela dagen
Lördagen den 24 augusti firar Vegabaren 60 år och bjuder in till jubileumsfest. Det blir öppet hus mellan 12 och 19 i alla restaurangens lokaler där uppträdande, parklekar och musikunderhållning med bland annat 60- och 70-talsmusik utlovas.
Ägaren Carlo Taccola och vd:n Ali Polat smider planer inför 60-årsjubileet på Vegabaren.
Angie Gray
Sedan planeras en efterfest på baksidan mellan 19 och 22. Det kommer att bjudas på hamburgare från klockan tolv.
– Vi gör över 1000 platta köttbullar och bjuder så länge lagret räcker, säger Ali Polat.
Både Carlo och Ali är noga med att benämna hamburgarna som "platta köttbullar". De gör det till minne av Erik Engström, som var först i Sverige med att börja sälja hamburgare.
Först i Sverige
Under 50-talet var det förbjudet att sälja hamburgare som snabbmat. Det fanns en särskild förteckning från 1948 som angav vad som fick säljas i grillkiosker – kokt och grillad korv, strömming, köttbullar och kroppkakor.
Genom att kalla hamburgarna för platta köttbullar kringgick Erik Engström regelverket och satte kiosken i Haninge på kartan som Sveriges första hamburgerbar.
På uteserveringen sitter Ahmet Kücükgöl, Hayrettin Kiline, Kemal Tözünoch och Cengiz Nadirler och äter lunch. De träffas på Vegabaren nästan varje dag och ser fram emot 60-årsjubileet.
Angie Gray
Vegabaren har i dag 2000 medlemmar som bjudits in till lördagens festligheter.
– Men vi hoppas att ännu fler kommer, säger Carlo.
Ali fyller i:
– Vi hoppas på folkfest. Och att både gamla och nya kunder kommer hit.
Även han har en lång historia med Vegabaren, där han började jobba 1976 med att skala potatis och diska.
– Det här kommer vara både mitt första och mitt sista jobb, säger han och skrattar.
Cenkan Polat och Botir Salimov som jobbar på Vegabaren ser fram emot jubileet där de kommer stekas massvis med "platta köttbullar".
Angie Gray