Som ett led i utbyggnaden av Barkarbystaden grävs en ny stor vattenledning i området. För att kunna komma åt och arbeta pumpas grundvatten bort.

Men nu har Länsstyrelsen i Stockholm förbjudit Skanska och Järfälla kommun att pumpa bort grundvatten i arbetet med en ny huvudvattenledning mellan Barkarbystaden och Barkarby kyrkby. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

Anledningen är att tunnelbanebygget intill har uppmätt grundvattennivåer under lägsta naturligt förekommande nivå.

Villorna i Barkarby kyrkby ligger i riskzonen för sättningar när grundvattennivån sjunker.

Villorna i Barkarby kyrkby ligger i riskzonen för sättningar när grundvattennivån sjunker.

Henrik Lindstedt

Villor i farozonen

De låga grundvattennivåerna innebär risker för villorna i kyrkbyn som är byggda ovanpå lerig jord.

– Det är som när en vattenpöl torkar, då blir det sprickor. Samma sak händer i marken om grundvattnet sjunker. Ju mer man sänker och ju längre tid desto större blir risken för sättningar, säger Sabine Näslund, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Järfälla kommun och Skanska tycker däremot att länsstyrelsens förstorar upp riskerna.

"Vi har vidtagit åtgärder och anpassat arbetet för att sättningar inte ska uppstå, skriver Toni Chmielewski, kommunens projektchef för Barkarbystaden.

Bland annat gör de kontinuerliga mätningar av grundvattennivån och sättningar på byggnader i Kyrkbyn.

Nya ledningar kan förstöras

Länsstyrelsens förbud innebär däremot stora risker för själva projektet, menar han. Risken är att redan installerade ledningar måste bytas ut, till en dyr peng.

"Den yttersta konsekvensen av beslutet är att den nya vattenledningen, som inte tagits i drift än, kan bli kontaminerad om grundvatten tränger upp i schakten."

Kommunens projektchef i Barkarbystaden, Toni Chmielewski, menar att länsstyrelsens förbud äventyrar redan installerade ledningar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kommunens projektchef i Barkarbystaden, Toni Chmielewski, menar att länsstyrelsens förbud äventyrar redan installerade ledningar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Stefan Källstigen

Skanska och kommunen har gjort ett försök att akut riva upp förbudet genom en så kallad inhibition, men mark- och miljödomstolen avslog deras begäran. Nu ska deras överklagan avgöras under en vanlig förhandling, vilket kan ta tid. Länsstyrelsen har till den 18 november på sig att skicka in sitt yttrande.

Sabine Näslund ser allvarligt på att Järfälla kommun inte i förväg har ansökt om tillstånd för att pumpa upp grundvatten, vilket krävs så länge det inte är uppenbart att ingen skada kan uppstå.

– Att en kommunal aktör inte tar tillståndsplikten på allvar är ganska anmärkningsvärt.

Järfälla kommun menar däremot att tillstånd inte behövs i det här fallet.

"Våra utredningar och beräkningar innan arbetena startade visar att risken för att allmänna och enskilda intressen skadas är i princip obefintligt utifrån det arbetssätt vi valt med korta schaktsträckor och endast ett fåtal tillfällen där pumpning behövs under korta tidsperioder", skriver Toni Chmielewski.