Redan vid förra sekelskiftet presenterade den statliga Ladugårdsgärdeskommittén ett förslag som gick ut på att bygga ut stenstaden i rutnätskvarter på Gärdet.
Planerna gick om intet, bland annat på grund av att Stockholms stad valde att köpa stora lantegendomar i Bromma och Enskede istället för den dyra Djurgårdsmarken, berättar författaren Peter Lundvall i boken Att bygga en stad - Stockholm under 800 år.
Med jämna mellanrum hörs dock röster som är inne på samma tankegångar. Nu är det den liberala tankesmedjan Timbro att som gör ett nytt försök.
– Med samma exploateringsgrad som i Norra Djurgårdsstaden kan man bygga 25 000 bostäder där, säger chefsekonomen Fredrik Kopsch och syftar på det öppna fältet bakom tv-huset, mellan Lindarängsvägen och Djurgårdsbrunnsvägen.
Fredrik Kopsch, Timbro.
Pressbild
Idén är minst sagt komplicerad eftersom marken ingår i Nationalstadsparken. Fredrik Kopsch menar dock att det går att göra det möjligt genom ett regeringsbeslut.
Har ni något politiskt stöd för den här idén?
– Inte hos partierna just nu. Generellt brukar Timbro oftare få mothugg från vänster och medhåll från höger, men när det gäller att bygga på Gärdet är det tvärtom.
Är det inte viktigt med grönområden i en stad? Skulle du kunna tänka dig att bygga i Humlegården också?
– Närheten till grönområden är jätteviktig för rekreation, och Humlegården är en välfungerande och fint anlagd park. Den här delen av Gärdet är en blåsig gräsöken som knappt används. Däremot finns det väldigt stora områden med skog och trevliga miljöer bortom Kaknäs.
Många menar att även gräsytorna på Gärdet är viktiga för den biologiska mångfalden och spridningen av arter, hur ser du på det?
– Jag menar att vi lägger för stor vikt vid biologisk mångfald i bemärkelsen att den måste finnas på varje plats. De arter och de individer som finns där kommer att flytta på sig. När man spelar ut kortet biologisk mångfald underkänner man alla andra värden – i det här fallet skulle man kunna bygga bostäder för 50 000 människor.
Förebild för Gärdet, om du frågar Timbro.
Thomas Fredriksson/ Motstphotos.
I Timbros vision – som de kallar Våra drömmars stad, med en blinkning till Per Anders Fogelströms romansvit om Stockholm – målar de en bild av en tät stadsdel med flera av Sveriges högsta byggnader. Ett litet Manhattan på Gärdet, om man så vill.
I övrigt är Fredrik Kopsch restriktiv med detaljer.
– Hur bebyggelsen ska se ut är inte en fråga jag vill ta i. Det bästa sättet är att göra en grov plan och sedan lämna över det till den som köper marken.