Det byggs i våra kommuner och med det försvinner skog och grönområden. Detta ställer till det för alla vilda djur som tvingas leva närmare människan och blir på sätt mer och mer tama. När djuren letar efter mat i trädgårdarna där de vet att det kan ligga fallfrukt eller liknande korsar de även trafikerade vägar och en viltolycka ligger nära till hands.

– Jag får många samtal om att rådjuren är tama och går runt i en trädgård men tyvärr så är det ju så att de vänjer sig. Det är vanedjur på samma sätt som en hund. Det är viktigt att ta hand om frukten den kan ställa till det lite om den får jäsa. En älg på fyllan är inget man vill ha omkring sig, säger Erik Karlsson som är viltvårdare i Sigtuna kommun.

Sker i mörkret

Nu när mörkret omger bilister på både morgon och kväll ökar olyckorna. Mellan oktober och december inträffar det drygt en viltolycka varje dag i Sigtuna enligt olycksstatistik från de senaste åren. Hittills i år har över 250 olyckor inträffat, något mindre än föregående år dock.

Rådjur råkar oftast ut för olyckor, därefter vildsvin. Vildsvinen tar sig ibland in i trädgårdar och förstör gräsmattor och välter soptunnor. Det är dock svårt att råda bot på problemet eftersom kommunen endast kan utöva skyddsjakt på sin egen mark, på övrig mark ligger ansvaret på markägaren. Under oktober har skyddsjakt på vildsvin, som enligt viltvårdaren Erik Karlsson ökat kraftigt i kommunen, ägt rum.

Han berättar att det är väldigt mycket viltolyckor i kommunen just nu och vildsvinen är många fler är tidigare.

– Vi har varit ute varje natt i flera veckors tid för att någon har kört på ett vildsvin, säger han.

Vägarna med flest rapporterade viltolyckor de senaste tolv månaderna var länsväg 263, länsväg 273 och E4 samt vägar som leder till dessa. På avfarterna från E4:an där bilisterna fortfarande håller hög fart när de precis lämnat motorvägen sker många olyckor.

Ring 112

Har man krockat med vilt måste man rapportera till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

– Man ska ringa 112. Om djuret är skadat kan det springa flera kilometer med brutna ben bara på adrenalinet. Det är lättare att hitta dem när de lagt sig ner och lugnat ner sig, säger Erik Karlsson.

Vad kan man göra för att undvika en olycka?

– Håll hastighetsbegränsningarna och var uppmärksam i gryning och skymning. Observera de skyltar som finns. Där är det viktigt på allvar.

Många viltolyckor inträffar i Sigtuna kommun.

Många viltolyckor inträffar i Sigtuna kommun.

Mostphotos