Vi har stirrat på hur Lisa Carlehed och Skarsgård förvandlats till Kristinas och Karl Oskars slitsamma tillvaro i mitten av 1800-talet i senaste versionen av "Utvandrarna". Förundrat sett hur den danske skådespelaren Mikkel Boe Følsgaards ben är amputerade i rollen som Thomas, den före detta Afghansoldaten, i Lisa Ohlins film "Walk with me". Allt ett resultat av göteborgskan Linda Boije af Gennäs kunnande som maskdesigner.

Hon har haft den rollen i otaliga filmer, tv-serier och teateruppsättningar i cirka 40 år och är en av Skandinaviens mest meriterade inom yrket. Man kan tro att jobba med smink och maskdesign är ett arbete inom ramen för glamour. Men...

Tufft yrke

– Det är ett tufft yrke.14 till 15 timmars arbetsdag, två till sju månader där man är bortrest. Tidiga mornar och sena kvällar. Att jobba är som ett maratonpass och man står inte alltid ergonomiskt rätt. Jag får tacka för att jag har en kropp som inte har ont. Så för mig är det viktigt att äta rätt och träna. Både när jag är iväg och då jag är hemma, säger hon som kör yoga, simning, boxning och ridning när tillfälle ges.

– Yogan kan jag göra var som helst. När jag är ute försöker jag inleda dagen med att simma. Det är mitt sätt att få egentid.

Kulturen har varit en viktigt ingrediens redan tidigt i Linda Boije af Gennäs liv.

– Mamma jobbade på Scandinavium. Så jag såg allt: kinesisk opera, Kiss, Boney M, Frank Zappa... Jag kunde till och med komma dit och lyssna på soundcheckerna. Mamma sa att det inte gick att placera mig. Jag var ständigt rörlig.

Via sin storasysters jobb som frisör kom hon in på, inledningsvis, frisyrer och sedan makeup.

– Jag gick från hennes salong i Nordstan till klubbar som Errols och Draupner. Jag var tidigt ute i svängen. Redan som 14-åring.

Teaterns värld dök upp

Snart dök teaterns värld upp för Linda Boije af Gennäs, som fick insikten om att det faktiskt gick att utbilda sig som maskdesigner.

– Jag vet inte hur, men förstod att man kunde söka till Dramatiska Institutet. Jag var 16 år, skulle skriva om mig själv på minst fyra A4-sidor. Jag fick ihop en halv, säger hon som tre år senare antogs för den prestigefyllda utbildningen i Stockholm.

Via praktikplats på Backa teater under Eva Bergmans ledning blev det allt fler produktioner. Framför allt under Mattias Anderssons ledning som regissör och konstnärlig ledare. Men under 90-talet kom hon in i filmens värld.

– Vi hade precis flyttat till Orust och jag hade fått min son och ammade fortfarande. Så blev jag uppringd från ett produktionsbolag och undrade om jag ville jobba med mask för filmen "Stray dogs" med Daniel Alfredson som regissör. Den gjordes helt kronologiskt under elva dagar i ett lagerhus i Uddevalla. Vi i teamet och de fyra skådisarna blev som en kropp. Det var då jag fick filmen i blodet.

Etablerad

Nu är Linda Boije af Gennäs etablerade, men fortfarande med frilansarens våndor inför att det senaste jobbet också kan vara det sista.

– Under mina 40 år som maskdesigner har jag aldrig varit utan jobb. Men baksidan är att man ständigt känner sig otrygg. Det är heller inget enkelt liv med familj och barn. Man måste ha ett socialt nätverk runt omkring sig och det har jag haft, säger hon som i början av oktober avslutade sitt senaste jobb.

– Jag har lite småjobb sedan dess och oroades över om det skulle komma något mer. Så förra veckan fick jag tio jobberbjudande. Olika och spännande allihop.

I mitten av oktober prisades Linda Boije af Gennäs för sitt jobb med 2022 års stipendium från Royalbiografens vänner.

– Det var helt otippat. Jag är stolt över att min yrkesroll uppmärksammas. Jag är jättestolt och jättehedrad på alla sätt och vis, sa hon vid prisutdelningen på Bio Roy till GöteborgDirekt.