Handelsträdgården Zetas i Kungens kurva vill utveckla de egna fastigheterna och bygga bostäder där de idag bedriver handelsträdgård.

– Vi har under åren fått många förfrågningar om marken i Segeltorp och vill därför undersöka möjligheten att någon gång i framtiden använda marken på ett annat sätt än idag, skriver Victoria Skoglund, som driver Zetas, i ett mejl till Mitt i Huddinge.

Kommunen tar nu fram en ny detaljplan och prövar möjligheten att bygga 50 till 80 bostäder längs Gamla Södertäljevägen.

– Det här är ett önskemål som kommer från fastighetsägaren, som tagit initiativ till att bygga bostäder. Det känns vemodigt och lite tråkigt eftersom Zetas alltid har funnits där, men jag är övertygad om att det kommer kunna bli ett fint bostadsområde, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Victoria Skoglund har drivit Zetas sedan 1997.

Victoria Skoglund har drivit Zetas sedan 1997.

Ska ta till vara platsens historia som handelsträdgård

Tanken är att det ska bli en blandad bebyggelse med parhus, radhus och småskaliga flerbostadshus. De ska anpassas till befintlig miljö, men vara i något högre skala än direkt närliggande småskaliga bostadsbebyggelse.

Det planeras också för en ny park i området och kommunen ska utreda om det går att bredda huvudcykelstråket längs Gamla Södertäljevägen.

Området är omkring två hektar stort och består i dag till största delen av handelsträdgården Zetas. Den befintliga verksamheten, handelsträdgården, ska avvecklas i sin helhet.

Däremot vill man lyfta platsens historia som handelsträdgård i de nya planerna. Den populära handelsträdgården är ett välkänt besöksmål i Segeltorp och platsens kulturhistoria är en viktig utgångspunkt även för utformningen av den nya parken.

Men det dröjer några år innan det här blir verklighet. Kommunens preliminära bedömning är att detaljplanen kan antas 2027.

– Nästa år är det 50 år sedan mina föräldrar tog över Zetas, och jag har drivit företaget sedan 1997. Mina planer är att fortsätta utveckla Zetas och att företaget ska finnas kvar på lång sikt. Även om det fortsatt finns en stark koppling till Segeltorp kan Zetas i framtiden komma att finnas på andra platser och i lite andra former, skriver Victoria Skoglund.