Thomas Lenell säger att han själv varit engagerad i frågor som rör Bro Hof och golfbanans verksamhet. Han är delvis insatt i skyltärendet och berättar att en avgörande faktor är att Bro Hof aldrig ansökt om att få lov att sätta upp skyltar som avråder allmänheten att beträda vägen genom golfbanan.

– Vi har fått in flera ­anmälningar om att golfbanan satte upp skyltarna. Vad det handlar om är att de stänger ute folk från att beträda ytor som de ska ha rätt till. Om du ska gå emot allemansrätten på det här sättet så behöver du ansöka om det och få tillstånd, ­säger Thomas Lenell.  

Svårt att stänga ut

Enligt Lenell är utrymmet i lagen mycket begränsat när det kommer till att inskränka allemansrätten, även på golfbanor. Detta finns det flera domslut som berör, förklarar han.

– I grund och botten handlar det om att det ska finnas en likhet inför lagen. För att sätta upp den här typen av skyltar så behöver du ansöka om tillstånd för det.

Är du som chef nöjd med hur ni har hanterat den här situationen? 

– Den här typen av tillsyn vill man inte behöva ha. Men om vi har en fastighetsägare som begår fel på det här sättet så behöver vi agera. Det optimala i ett sådant här ärende är att fastighetsägaren kontaktar myndigheten och rådfrågar – innan man agerar.

– Vi vill ju inte sätta dit folk. Det är inte vår uppgift. Vi vill hjälpa folk. Men ­problemet är att vi blir tvingade att gå in på det här sättet eftersom att det inte har hanteras på rätt sätt från början. Vi kan inte bara ­säga att vi struntar i det.

Bro Hofs vd Jonas Lindgren beskriver ert arbete med orden: ”Ett väldigt extremt myndighets- och maktutövande som inte är riktigt okej”, hur vill du kommentera det?

– I det här fallet så har vi haft ett antal ärenden ­gällande golfbanan där man har gjort ganska extrema saker utan att ansöka om olika typer av lov. Jag vet inte hur det har sett ut ­tidigare, om man kanske inte har skött sitt uppdrag från kommunens sida.