– Tyngdlyftning har varit en mansdominerad sport men nu växer det som bara den på damsidan. Fast fördomarna om vem som håller på med tyngdlyftning lever kvar, därför behövs sådana här initiativ, säger Josefin Sasse, en av tjejerna i arrangörsklubben IK Birka.

Klubben är på flera sätt typisk för tyngdlyftningstrenden, som man faktiskt med fog kan tala om.

Crossfitvågen ett lyft för tyngdlyftningen

Dels är tre fjärdedelar av medlemmarna kvinnor, dels tränar IK Birka på ett crossfitställe – och de senaste årens ökade intresse för crossfit är en förklaring till att även tyngdlyftarna har blivit fler.

När Lokaltidningen Mitt i träffar några av medlemmarna i IK Birka under en träning på CrossFit Eken vid Södra station visar det sig att flera av dem har gått just den vägen.

”Handlar om att vara stark och må bra”

– Ja, jag började genom crossfit. Jag tränar fortfarande båda, men det blir mer och mer tyngdlyftning, säger Kristine Gustafsson.

– Samma här. Många börjar med crossfit, men tjejer lyfter mer och mer. Det verkar som att fler vågar. Och i dag handlar det inte så mycket om att vara fitness-smal utan mer om att vara stark och att må bra, säger Sara Elfstrand.

Sara Elfstrand närmast, Kristine Gustafsson i lila linne, och Erik Wedberg som är instruktör på CrossFit Eken. Träplankorna utmed väggen till vänster ska bli till ett podium under tävlingen STARK som avgörs den 1 december. Foto: Pekka Pääkkö

Sara Elfstrand närmast, Kristine Gustafsson i lila linne, och Erik Wedberg som är instruktör på CrossFit Eken. Träplankorna utmed väggen till vänster ska bli till ett podium under tävlingen STARK som avgörs den 1 december. Foto: Pekka Pääkkö

Pekka Pääkkö

Även Lisa Johansson hittade till tyngdlyftningen via crossfit, och hon har sadlat om helt.

– Jag kör inte crossfit längre. Det var bara en sommarflört för mig, ha ha. Efter det såg jag att det fanns en tyngdlyftningskurs här, det var så jag började, säger hon.

”Lockades över till att köra bara tyngdlyftning”

Undantaget är Josefin Sasse. Hon ville bli stark och började gymma på egen hand, men bestämde sig för att försöka hitta en klubb.

– Jag har hållit på med föreningsidrott hela livet innan så det blev naturligt för mig. Jag började i en klubb som hade både tyngdlyftning och styrkelyft, men efter ett tag lockades jag över till att köra bara tyngdlyftning, säger hon.

OS-sport med två olika grenar

Styrkelyft består av tre delgrenar – knäböj, bänkpress och marklyft. Tyngdlyftning är en OS-sport och består av två grenar, ryck och stöt.

I ryck lyfts stången från golvet till sträckta armar i ett enda moment. I stöt lyfts stången först från golvet till axlar/bröst och därefter stöts den i nästa moment upp på sträckta armar.

Ryck och stöt, ryck och stöt, bara två olika lyft, tröttnar ni inte?

– Nej, det är så mycket teknik att få till, och styrka förstås. Och vi tränar en massa annat. Det är också roligt att man ser att man blir bättre. Utvecklingen är tydlig. Det är å andra sidan tydligt om man står stilla också, men då finns det alltid något tekniskt moment som man kan slipa på, säger Josefin Sasse.

”En lyx att lära sig en ny idrott i vuxen ålder”

Just att tyngdlyftningen är så tekniskt utmanande är något som hon uppskattar.

– Det är något helt nytt, och det känns som en lyx att kunna lära sig en ny idrott i vuxen ålder. Att det är så tekniskt gör också att det är svårt att hålla på med själv. Men alla klubbar är väldigt välkomnande mot nybörjare. Tyngdlyftning är ju en liten sport, även om den växer, säger Josefin Sasse.

Landslagsstjärnor kommer till tävlingen på Söder

STARK, Sveriges enda tyngdlyftningstävling för enbart kvinnor, avgörs på CrossFit Eken på Fatburs Kvarngata lördagen den 1 december, med start klockan 10.

Flera landslagslyftare kommer, så som Patricia Strenius som i våras vann Sveriges första EM-guld på 70 år och Angelica Roos som tog silver i samma mästerskap.