Granne med polishuset på Torkel Knutssons gata ligger stjärnkrogen Celeste. Här, från åttonde våningen, har man utsikt över Södermalms taknockar. Inomhus finns endast plast för 18 middagsgäster.
Här arbetar Michael Andersson som köksmästare. Nu är han även vinnare av Årets kock 2024.
– Det har inte sjunkit in att det är över än, jag tror fortfarande att jag ska tävla snart, säger han, trots att tävlingen hölls den 17 oktober.
Efter en övertalningskampanj från familj och kollegor deltog han – och vann överlägset med 776 poäng. Nästan 100 poäng mer än silvermedaljören.
Fysisk träning
Sin långa erfarenhet till trots krävde ”SM i professionell matlagning” någonting mer.
– Gud ja! Det är mycket övning. Det kanske låter lite töntigt, men man försöker lägga upp det som en idrottsperson.
All förberedelse schemalades inför finalen och bestod av planering, fysisk träning och återhämtning.
– Man måste också vara mentalt skärpt i pallet. De kritiska tankarna dyker upp hela tiden, ”nej, nu blev såsen för lös”.
"Det är som att förbereda sig inför vilken idrottstävling som helst," säger Michael Andersson om din debut i "SM i professionell matlagning".
Pekka Pääkkö
Budget i klimatavtryck
Efter kvalificeringstävling valdes sex finalister ut. Finalen, som hölls på Annexet i Stockholm, bestod av tre matlagningsmoment, bland annat en fri tolkning på kåldolmar.
I slutet på augusti fick finalisterna veta att de skulle ta vara på råvaror från sommaren inför momentet ”säsong möter säsong” och skapa en vegetarisk mellanrätt.
– Det gör man ofta i yrket, till exempel nu mot vintern när det inte finns lika mycket råvaror kan man frysa, fermentera eller torka från tidigare säsong.
Dagen innan fick de den sista uppgiften – att på 40 minuter skriva ner ett recept på en havsrätt.
– Vi hade en budget i klimatavtryck som vi fick handla för.
Vad avgjorde att du vann?
– Jag träffade väl rätt i planeringen och hur jag tänkte.
Ögonblicket då han förstod att han vunnit har etsat sig fast.
– Det var magiskt. Helt förlösande. Man har tränat, vänt ut och in på sig själv och alla som är med är otroligt duktiga. Det var sjukt häftigt.
Vinnarrätterna. Överst i bild syns havsrätten. Till vänster kåldolmarna och till höger den vegetariska rätten på temat "säsong möter säsong".
Magnus Skoglöf
Läste teater
Att bli kock var inte Michaels plan från början – han läste teater på gymnasiet. Men efter studenten gick han en yrkesutbildning och har arbetat som kock sedan dess.
– Det bästa är lagkänslan, alla som jobbar är lika rastlösa som jag. Man får direkt feedback, antingen från sig själv eller en gäst.
Yrket har så klart sina nackdelar, som att man arbetar när andra är lediga och mycket stress. Det största problemet tycker Michael dock är lönen.
– Löneutvecklingen har fått stå tillbaka. Nu har vi börjat höja priserna, men allt är dyrare. Det som egentligen borde gå till löner går i stället till att betala av lån efter pandemin eller till dyrare råvaror.
"En rävsax"
Med inflation och högre räntor har fler dragit in på restaurangbesök och att höja priserna ännu mer, är inte ett alternativ.
– Det är en rävsax, man vet ju att många kollegor kämpar.
Trots baksidorna har kockyrket på senare år blivit allt mer hajpat. Där har olika kockprogram på tv haft ett finger med i spelet, tror Michael.
– Men det är inte så glamoröst på riktigt. Till våra praktikanter brukar jag säga: ”70 procent av jobbet är att vika kartonger och städa, 20 procent är att skala och tio procent att laga mat”.