En rad forskare och entreprenörer samlades i DN Debatt (13/02) i kritik mot infrastrukturprojektet Östlig förbindelse. De missar det avgörande: bilen är central för vårt transportsystem och en förutsättning för att Stockholm ska fungera.
Att bygga en ringled handlar inte om att prioritera biltrafik på bekostnad av kollektivtrafik – utan om att skapa ett trafiknät som gynnar även kollektivresenärer och godstransporter.
Skulle minska sårbarheten
Stockholm är byggt på öar och saknar alternativ när olyckor eller trafikstörningar inträffar. En fullbordad ringled skulle minska denna sårbarhet.
Bilen gör att folk enkelt kan ta sig till jobbet, hämta barn, handla utan att anpassa sig efter tidtabeller eller förseningar. Även för personer som jobbar på obekväma tider och måste ta sig hem långt efter att sista bussen gått. Den kan också vara en del av en längre resa med pendeltåg eller buss.
En förutsättning för att Stockholm ska fungera.
Ingen bakåtsträvande satsning
Samtidigt kräver även bussar och annan kollektivtrafik bra vägar för att vara ett alternativ för fler. Stockholm har redan skurit ner på kollektivtrafiken och utan finansiering från biltrafiken kan vi räkna med att försämringarna fortsätter.
Att stoppa Östlig förbindelse gör inte bara att bilister får det svårare – det påverkar kollektivtrafiken, transportnätets hållbarhet och stadens konkurrenskraft. Östlig förbindelse är ingen bakåtsträvande satsning – det är en investering i Stockholms framtid.