JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Kompisar på en helt ny nivå

Bekhzod Isamukhamedov och Mathias Lundeberg, med dottern Beata, blev snabbt goda vänner efter att fått kontakt genom organisationen Kompis Sverige.

Bekhzod Isamukhamedov och Mathias Lundeberg, med dottern Beata, blev snabbt goda vänner efter att fått kontakt genom organisationen Kompis Sverige.

Petter Beckman

20221127061835
20221125140501
2022-11-27
06:18

Att som nyanländ hitta vänner bland etablerade svenskar kan kännas omöjligt. Flera kommuner tar nu hjälp av ideella krafter. Bekhzod och Mathias möttes genom Kompis Sverige och fann varandra direkt.

I somras var trebarnspappan Bekhzod Isamukhamedov hemma hos en svensk familj för första gången. Då hade han bott nästan sex år i Sverige.

– Jag gillar verkligen Stockholm, men jag var trött på att inte ha några vänner. Så jag provade att fylla i mina uppgifter hos Kompis Sverige, berättar Bekhzod, som då bodde i Botkyrka men som nu har flyttat med sin familj till Ronna i Södertälje.

Först hände ingenting, men på tredje försöket svarade Mathias Lundeberg, tvåbarnspappa i Sköndal, som även han var på jakt efter nya vänner.

– Jag är jätteglad för det. Mathias är en mycket bra människa. Det här har lyft mitt liv till en ny nivå, säger Bekhzod.

Värme som inspirerar

Nu pryds anslagstavlan i Mathias radhus av foton på Bekhzods och Mathias äldsta döttrar, nio och tio år gamla. Tjejerna blev kompisar direkt och började umgås på Snapchat.

– Det finns en värme hos Bekhzod som inspirerar. Och vi har mycket gemensamt som småbarnspappor. Alla i min familj upplever matchningen som en supergrej, säger Mathias.

Den ideella föreningen Kompis Sverige, som matchar ihop nya och etablerade svenskar, samarbetar med flera kommuner bland annat Värmdö, Sollentuna, Haninge och Botkyrka.

– För båda sidor gäller det att få sociala kontakter utanför sin bubbla som kan stärka känslan av samhörighet och tillit. Vilket samtidigt gör det lättare att ta in information om samhället, säger Natassia Fry, grundare till Kompis Sverige.

Fokus på kvinnor

Botkyrka kommun har under hösten startat upp ett nytt partnerskap med Kompis Sverige, med särskilt fokus på utrikesfödda kvinnor och vägar in på arbetsmarknaden.

– Många har bott här länge men saknar både kontakter och kunskap om samhället. Vi tror det är lättare för en förening som den här att närma sig medborgarna på ett icke-laddat sätt, säger Rita de Castro på kommunens socialförvaltning.

Kompis Sverige bygger ut matchningen med sociala aktiviteter som teater, utflykter, språkkaféer och workshops där deltagarna kan mötas och lära sig mer om Sverige.

Vilken kunskap är det som behövs?

– Du kan inte komma någonstans om du inte förstår de sociala koderna. Du behöver också förstå demokratin, lagstiftningen och hur skolan fungerar, även hur vi ser på jämställdhet och kvinnors rättigheter, säger Rita de Castro.

Man småpratar inte så mycket med grannarna. Och det tar lång tid i ett nytt land innan man kan skämta om samma saker.

Alla tar inte in informationen under de första åren i Sverige eftersom det är så mycket annat som ska lösas då, framhåller hon. En del kvinnor fullföljer aldrig SFI utan blir kvar hemma med barnen.

– Du kan inte begära att människor med annan bakgrund och religion ska ta till sig vår livsstil fullt ut. Men man behöver ges verktyg för att förstå hur vi tänker och varför, så att vi kan mötas på ett jämlikt sätt, säger Rita de Castro.

Olika mentaliteter

Tuyana Mörklöv jobbar på Öppna förskolan i Hallunda, Botkyrka, och leder även kurser i föräldraskap med rollspel och reflektionsövningar.

Tuyana är också aktiv i Kompis Sverige och räknas där som ”etablerad svensk”, efter tio år i landet. Hon berättar att hon har fått alla sin vänner genom organisationen.

– Att skaffa kompisar i Sverige är jättesvårt. Här i Norsborg där jag bor finns det så många olika mentaliteter, man småpratar inte så mycket med grannarna. Och det tar lång tid i ett nytt land innan man kan skämta om samma saker, säger hon.

Bekhzod har inte förändrats så mycket av att bo i Sverige, tycker han.

– Men jag har nog blivit lugnare som människa. Och jag bestämmer alltid tid i förväg innan jag hälsar på någon. Det svenska sättet har blivit normalt för mig.

"Viktigt att våga sig ut ur den egna gruppen"

Eliz Lindström jobbar som verksamhetsutvecklare i Huddinge kommun, bland annat med nyanlända flyktingar. Att komma in i samhället handlar ofta om att göra sig mindre beroende av familjen, menar hon.

 – I en del kulturer är familjen både a-kassa, arbetsförmedling, pensionskassa och domare, säger hon. Kommer du på kant med familjen då får du stora problem. Man måste alltså hjälpa folk att hitta andra vägar, för att de ska få ett oberoende och jobba upp kontakter utanför den egna gruppen, säger Eliz Lindström.

Det är därför föreningslivet är så viktigt, menar hon.

 – Jag tror väldigt starkt på det. Om du kommer in i ett fotbollslag till exempel, då börjar du bygga relationer till folk som du inte skulle träffa annars.

 – Men alla vi, även infödda svenskar, är så rädda för att umgås eller ens prata med folk som inte är precis som vi själva. Men vågar man ta det steget då får man ett helt annat kontaktnät, säger Eliz Lindström.

PetterBeckman
08-550 550 77

Senaste nyheterna

Solglitter firas på invigningen den siste maj. Därtill aktiviteter som ansiktsmålning för barn och gatumusik.

Solglitter firas på invigningen den siste maj. Därtill aktiviteter som ansiktsmålning för barn och gatumusik.

Stefan Källstigen

Sommargågatan i Råsunda invigs i konstens tecken

Nyheter

Kraftigt minskade trafikavspärrningar i år ✔️ "Vi har tagit till oss av kritiken" ✔️ Yoga, film och dans

Megaloppisen har växt sedan starten 2008. Här en bild från arrangemanget 2022.

Megaloppisen har växt sedan starten 2008. Här en bild från arrangemanget 2022.

Tanja Orheden

Goda tider för den som vill fynda

Nyheter

Megaloppisen i Bagarmossen vet vart pengarna ska gå ✔ Livemusik i Björkhagen och Skarpnäck

Täbybadet och det övriga området öster om Rösjön som tillhör Sollentuna borde i stället vara en del av Täby kommun tycker Thomas Helleday, kommunalråd och gruppledare för Liberalerna i Täby. "Många i Täby tror att kommungränsen går mitt i sjön och att marken tillhör Täby", säger han.

Täbybadet och det övriga området öster om Rösjön som tillhör Sollentuna borde i stället vara en del av Täby kommun tycker Thomas Helleday, kommunalråd och gruppledare för Liberalerna i Täby. "Många i Täby tror att kommungränsen går mitt i sjön och att marken tillhör Täby", säger han.

Tomas Stark

Täbypolitikern vill ta badplatsen från Sollentuna

Nyheter

Tycker att området öster om Rösjön borde tillhöra Täby ✔ Lyfter frågan om flytt av kommungränsen ✔ "Vore det mest logiska"

Vägblockad kan ha kostat 600 000 kronor

Köer in mot stan. De sex personerna som satte sig på vägen klev av efter några minuter efter order av polis. Men strax efter klättrade tre andra personer upp på ställningar över vägen.

Köer in mot stan. De sex personerna som satte sig på vägen klev av efter några minuter efter order av polis. Men strax efter klättrade tre andra personer upp på ställningar över vägen.

Polisen

20250503070326
20250502093051
2025-05-03
07:03

Sex personer satte sig på vägbanan i höjd med Skogskyrkogården. Därefter klättrade andra aktivister upp på en skyltställning över Nynäsvägen.

Tingsrätten har gett sin dom – men i slutändan kan ett fall i Högsta domstolen avgöra.

Vägblockaden på riksväg 73 gav köer som sträckte sig flera kilometer. De nio klimataktivisterna som gick till aktion på riksvägen, inte långt ifrån Skogskyrkogården och Gamla Enskede, medger vad de gjort. Men de nekar till brott.

– Jag menar att jag har rätt att demonstrera. Utifrån det läget som vi har i dag, att vi är på väg mot en klimatkollaps, sa en kvinna som deltog i aktionen i förhör.

"Hade ambulansvakter"

Sex personer satte sig ned på vägen i morgonrusningen i början av april förra året. Ett par minuter senare klättrade tre andra upp på en ställning för skyltar över vägbanan. I förhör har flera av de åtalade, som nu dömts för sabotage, hävdat att de hade koll på läget.

– Vi hade tre ambulansvakter som stod så de hade uppsikt cirka tre kilometer i sydlig riktning. De hade telefoner så de kunde ringa om det kom någon ambulans, säger samma kvinna.

De åtalade hävdar att det handlar om ett fall av nödvärn till följd av klimatkrisen. Men enligt tingsrätten omfattar nödvärnsrätten inte vägblockader av klimatskäl, utan fallet ska i stället ses som sabotage.

Domen i Södertörns tingsrätt landade i villkorlig dom och böter för de inblandade. Överklaganden har börjat komma in. Ett av dem från åklagaren Simon Pittuco som ville se fängelse i fem månader för samtliga utom en.

– Dels handlar det om brottslighet som kan få stora konsekvenser på stora vägar till en storstad, dels om brottslighet som varit ganska utbredd under en period. Brottsligheten är svår att upptäcka och förhindra på förhand. Dessutom finns ofta en medveten lagtrots hos de som utför blockaderna, säger han till Mitt i.

Kan få stora konsekvenser.

Har beräknat kostnader

I samband med aktionen blev det totalstopp för all trafik in mot stan i 15 minuter. För två av tre körfält var det stopp i ytterligare 30 minuter. Enligt Trafikverket orsakade stoppet förseningar för bilresenärerna som motsvarar en samhällskostnad på sammanlagt cirka 580 000 kronor.

Deras räknesätt som ingår i utredningen bygger på den förlängda restiden som kombineras med ett schablonvärde för förseningar. Detta landar då i en uppskattning av den samlade summan som resenärerna i bilarna, eller deras arbetsgivare, vore villiga att betala för att slippa de problem förseningarna orsakar.

– Utöver kostnaderna finns risken att utryckningsfordon inte kommer fram som de ska, säger Simon Pittuco.

Vad hovrättsdomen slutligen landar i för de åtalade kan mycket väl komma att påverkas av ett annat fall som nu ligger på högsta nivå.

Riksåklagaren har nämligen överklagat en hovrättsdom där elva aktivister efter en vägblockad dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten – och inte sabotage. Ett prejudikat från Högsta domstolen är att vänta.

– Hovrätten har dömt på lite olika sätt tidigare. Som jag förstått det kommer Högsta domstolens avgörande hyfsat snart, säger Simon Pittuco.

De dömda

Nio personer har dömts till villkorlig dom och dagsböter för sabotage vid vägblockaden.

Tingsrätten har i sitt straff tagit hänsyn till att aktivisterna efter blockaden var frihetsberövade i över ett dygn.

Böterna ligger för de flesta på 2 000 – 3 000 kronor.

Två av de nio personerna ansågs ha tillräcklig ekonomi för att betala merparten av sina advokatkostnader. De ska betala 34 000 respektive 42 000 kronor.

En av de nio dömdes också för brott mot ordningslagen efter en aktion under en match på 3Arena förra året.

Källa: Södertörns tingsrätt

AndersBjörklund
08-550 550 97