Matpriserna har stigit över 20 procent på ett år, samtidigt som räntorna för bostadslån nästan har tredubblats. "Ingen kommer undan", konstaterade Statistiska centralbyrån i mars. Men olika grupper drabbas på olika sätt.
– Själv klarar jag mig, jag kan leva på vatten och bröd, säger Abdulahad Adamo, 67, i Järfälla.
Han har en pension på bara 2 000 kronor i månaden. Men det är mer synd om hans båda vuxna söner, tycker han – en läkare och en ingenjör som har barn och mycket högre kostnader.
– De har bil och höga lägenhetslån, jag vet inte hur de klarar det. Samtidigt hjälper de oss med pengar, annars skulle det inte gå runt för oss heller, säger Abdulahad Adamo.
Abdulahad Adamo tycker det är mer synd om de yngre som har barn och höga lägenhetslån.
Petter Beckman
Det unga paret Johny Alassaf och Amar Habib leker med sonen George, 10 månader, under en språkträff ordnad av kyrkan. Amar har kommit nyligen till Sverige och har ingen inkomst alls.
– Det är mycket man behöver hålla igen på. Vi köper inte barnkläder i vanliga affärer utan beställer på nätet. Det är sämre kvalitet, men det enda vi har råd med, säger Johny Alassaf, som är föräldraledig från sitt jobb som brevbärare.
– Nu går det ok. Men om inte min bror hjälpte till skulle det bli kaos, tillägger han.
Johny och Amar med sonen George fixar vardagen tack vare hjälp från Johnys bror. När Amar, som är lärare, kan börja jobba blir det skillnad, hoppas de.
Petter Beckman
Köerna utanför Matmissionens lågprisaffärer ringlar långa och skolor över hela stan noterar en kraftigt ökad åtgång av skolmaten.
Men i övrigt märker man inte så mycket på eleverna att familjerna har det tuffare, menar Gunilla Yggmark, rektor på Kvarnskolan i Jakobsberg.
– Det är en känslig fråga, de skulle inte erkänna inför varandra hur de har det hemma. Tvärtom ser vi hur viktigt det är att kunna visa upp den där märkesjackan eller dyra kepsen, säger hon.
Osman, Gonzalo, Sebastian och Christian märker föräldrarna jobbar lite mer än tidigare.
Petter Beckman
17-åringarna Osman, Gonzalo, Sebastian, Christian har märkt att elen och framförallt maten har blivit dyrare. Konsekvensen blir framförallt att föräldrarna jobbar mer.
– Det kan bli fler nattpass. Det gör att jag träffar pappa lite mindre, säger Osman.
– Och jag får ta hand om småsyskonen mer. Men inget stort problem, säger Gonzalo.
En mamma till två tonåringar, som inte vill ha sitt namn i tidningen, berättar att hon bara kan jobba deltid på grund av sin sjukskrivning.
– Jag vill inte att mina barn ska veta jag har det tufft. Jag vill att de ska kunna koncentrera sig i skolan. Och jag ser till att köpa det som de behöver, säger hon.
Maria Adamo noterar att många i kompiskretsen börjat handla mer på second hand. "Man blir mer kreativ när man är tvingad till det", säger hon.
Petter Beckman
Maria Adamo, som jobbar i kyrkans föräldraverksamhet, tror att människor från andra länder ofta är mer vana än svenskar att planera ekonomiskt.
Prisökningarna föder nu en massa kreativitet, på samma sätt som under coronan, menar hon. Fler handlar på second hand. Själv drar hon ner på kostnaderna för kläder och smink.
– Det kanske är bra att fler får en tankeställare, att man tänker mer på framtiden istället för att konsumera upp allting här och nu. Det är ju bra för klimatet också, säger Maria Adamo.
Samma tanke har kompisarna Kader och Yasar som sitter och pratar på en bänk vid torget.
– Kanske det här blir en väckarklocka. Tidigare har folk köpt en ny Iphone varje år. Nu blir man mer rädd om pengarna. Det är bra att vi slutar överkonsumera, säger Yasar.
Kader och Yasar träffar på sin granne Gülsün som har varit och handlat en barnvagn full med mat inför kvällens ramadanfirande. "Köttfärsen har blivit dubbelt så dyr, man får spara in på mycket annat", säger Gülsün.
Petter Beckman