Den 26 mars kom beskedet. Mark- och miljödomstolen (MMD) upphäver Salems kommuns detaljplan för Södra Hallsta. Ett bostadsområde som planerats i flera decennier blir om intet. Hela tre skäl uppges av MMD, vilka var för sig anses utgöra skäl att upphäva detaljplanen. Ett av dem är att Salems kommun, som vi tidigare påpekat, ignorerat behovet av strategisk miljöbedömning. Detta innebär att massvis med pengar har plöjts ner i planering och upphandling, i två detaljplaner, helt i onödan. Pengar som hade kunnat gå till exempelvis skola, förskola, kulturskola och äldreomsorg.
Med detta i åtanke hoppas vi att Salems kommun förmår tänka framåt, bortom detta besked.
Salems kommun har en historisk möjlighet att bryta med sin långa historia av bristande hänsyn till naturmiljön och till lokaldemokratin. De moderater som i kommunfullmäktiges talarstol kallade all kritik för ett uttryck för ”onda krafter i Salems kommun” är numera i opposition.
Kunskap finns i kommunen, bland alla biologer, ekologer, ekonomer m fl som i åratal lagt tid och möda för att bli lyssnade på. Naturbaserad restaurering av naturområden och gröna bostadsområden är framtiden. Detta innebär en chans till mindre kostnader för kommunen, och ett frigörande av resurser som kan gå till skolan och äldreomsorgen. Det framtida bostadsbyggandet måste ske i enlighet med EU:s jord- och markstrategi, det vill säga på mark som på ett eller annat sätt redan är använd och inte i en jungfrulig och biologiskt rik skog.
Vi hoppas hädanefter att kommunen tar vara på de lokala kunskaperna hos miljöorganisationer i stället för att blint lyssna på otidsenliga råd från bakåtsträvande och vinstjagande konsultbolag. Vi ser fram emot en fortsatt dialog med god ton.
Byggplanerna i södra Hallsta rivs upp av domstol
Planen på 300 nya bostäder längs med Salemsvägen ser ut att ha gått upp i rök efter ett domstolsbeslut.
Glädjande, tycker Naturskyddsföreningen som motsatt sig planerna från start. Tråkigt, tycker kommunen.
Det blir inga nya bostäder i södra Hallsta. Det står klart efter ett beslut i mark- och miljödomstolen som slår ned på flera punkter i detaljplanen som klubbades av kommunen i somras.
Bland annat rör det sig om att detaljplanen för södra Hallsta saknar en "strategisk miljöbedömning", vilket krävs när det rör sig om detaljplan som bedöms ha betydande miljöpåverkan. Mark- och miljödomstolen anser också att dagvattenparken i västra Garnudden ska vara på plats innan man torrlägger våtmarken i södra Hallsta. Detaljplanen för västra Garnudden har sedan tidigare också överklagats och är mitt uppe i en rättsprocess.
– Det är jättetråkigt. Jag hade hoppats på, och trodde, att alla utredningar var klara och godtagbara, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.
Fortsätter kriga
Nu har kommunen anlitat en jurist som fått i uppdrag att hitta sätt att ändå få igenom detaljplanen ändå. Hur det är tänkt att gå till är kommunen inte på det klara med än.
– Det bästa vore att få till så många av bostäderna som möjligt, säger Arne Närström.
Han får uppbackning av oppositionsrådet Rickard Livén (M). För dem båda är det viktigt att visa att de står enade i frågan om södra Hallstas framtid.
– Projektet måste utvecklas i någon ordning. Då är det viktigt att vi tar med oss det som domstolen pekar på, så vi kan gå vidare och utveckla södra Hallsta så bra som möjligt. Det kommer vi arbeta gemensamt för, säger han.
Oklart om Garnudden
Om planerna i södra Hallsta blir verklighet återstår att se. Men flera av de överklagande parterna ser redan nu mark- och miljödomstolens beslut som en seger.
– Vi tycker det är viktigt att man utreder södra Hallsta med en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning. Så som man utrett den nu är felaktigt, och det har vi tryckt på sedan ärendet var ute på remiss, säger Bo Ljungberg vid Naturskyddsföreningen Botkyrka/Salem.
Vad det här innebär för detaljplanen i västra Garnundden vågar Bo Ljungberg inte spekulera i – han vill inte föregå den pågående rättsliga processen. Men han och resten av Naturskyddsföreningen hoppas nu att domstolen ska riva upp även den detaljplanen.
– Den är tänkt att kompensera för den våtmark man torrlägger. Men det man gör är att anlägga ny våtmark i befintlig våtmark, så vi är kritiska mot även den planen. Nu ligger det hos domstolen att ta ställning till även den överklagan och vi får se vad som händer där, säger han.
Det bästa vore att få till så många av bostäderna som möjligt
Detta planerades i södra Hallsta
Ett nytt bostadsområde med 300 nya bostäder i flerbostadshus och radhus.
En ny förskola med plats för 100 barn.
Ett nytt LSS-boende.
En tvärförbindelse mellan Salemsvägen och vägen Rönninge torg med en cirkulationsplats längs med Salemsvägen.
Källa: Salems kommun