När Polarbröds fabrik i Älvsbyn brann ner var det inte bara en fabrik som blev till aska. Det var inte heller bara de anställda i fabriken som påverkades. Hela Älvsbyn påverkas av branden och det inte bara på grund av antalet arbetstillfällen utan också för att Älvsbyns identitet i mångt kretsar kring polarbrödet.
Men att Polarbröd alls bakas i Älvsbyn kan vi faktiskt tacka en göteborgare för. Det var under andra hälften av 1800-talet som den nybakade bagargesällen Johan Nilsson var på resa genom Norrland. Efter att ha fått sitt mästarbrev i Piteå mötte han 1878 sitt livs kärlek Hilda Nordström. De bosatte sig i Älvsbyn och började där baka och sälja bröd till byns invånare och vattenrallare.
Återvända till Göteborg
Med de nya stambanorna som gick söder om Älvsbyn försvann rallarna från trakten och bageriets inkomster störtdök. Johan och Hilda tar sina sex barn och flyttar till Johans hemstad (alltså Göteborg) för att pröva lyckan där. Tyvärr, för familjen, hade Göteborgs Ångbageri och andra stora bagerier tagit över brödmarknaden och det finns ingen möjlighet för dem att etablera sig på nytt.
Efter bara en månad vände de tillbaka till Älvsbyn och möttes av ett nerbränt hus, men nedslogs inte av det utan rotade sig och byggde upp en blomstrande affärsverksamhet. En bit in på förra seklet lanseras det numera klassiska polarbrödet. Även om göteborgaren Johan Nilsson inte levde då så hade polarbrödet troligen inte funnits utan hans flytt från Göteborg.
Andra klassiska bröd
Bröd har en central roll i många kulturer och det är inte bara polarbrödet som har sina rötter i Göteborg. Det mest klassiska brödet från Göteborg är troligen hönökakan som har sitt ursprung ute i södra skärgården där det bakades och åts av fiskarfamiljer. På 1950-talet fångade
Majornas Ångbageri upp receptet och började tillverka brödet i industriell skala. Den hönökaka som vi köper i butik idag har vissa likheter med fiskarnas bröd men är mjukare och kraftigare.
Libabrödet i Göteborg
Ett annat bröd som vi kanske inte tänker på som ett göteborgsbröd är annars libabrödet. Det var 1989 som Nasif Fadel kom till Sverige från krigets Libanon. Efter en vända i Norrland öppnade Fadel några år senare ett bageri i Göteborg. Att det blev just Göteborg berodde på att Norrland redan hade sitt tunnbröd – som vi ju redan sett – och i Stockholm fanns redan flera brödfabriker. Även Göteborg hade ju sina fabriker, men Fadel vågade utmana. De första åren gick det knackigt men efter en tid släppte det och idag säljs brödet som bakas i Alelyckan över hela Sverige.
Oavsett om du äter ett Polarbröd med prickig korv eller en Hönökaka med hushållsost eller ett libabröd med falafel så kan du tänka på att samtliga dessa bröd har en koppling till Göteborg.