Under våren och den tidiga sommaren finns det mängder av traditioner att se fram emot – fettisdagen, våffeldagen, påskafton, valborg, midsommar och så vidare. Och i december månad är det lika tätt: advent följs av lucia som följs av jul som följs av nyårsafton. Även augusti har sin kräftskiva.
Men den månad som vi just nu försöker ta oss igenom – oktober. Finns det verkligen ingenting att fira? Om vi tittar i en något äldre almanacka så är det faktiskt rätt tomt i oktober. Förvisso finns tacksägelsedagen andra söndagen, men annars lyser högtiderna med sin frånvaro.
Därför är det rätt skönt att traditionerna förändras och nya tillfällen att ha fest skapas. För så är det, traditioner förändras. Sådant som ingen uppmärksammar (ex. mickelsmäss) tonar ut medan nya (exempelvis kanelbullens dag) letar sig in i almanackan.
Just kanelbullens dag den 4 oktober är ett bra exempel på en ny tradition – den fyllde tjugo år förra hösten. År 1999 lanserade Hembakningsrådet den 4 oktober som kanelbullens dag. De första åren fick den blygsamt genomslag, men sedan gick det snabbt. Och just fika-traditionen har rötter tillbaka i 1800-talet här i Göteborg. Som hamnstad var vi tidiga med att få billigt socker och vetemjöl under mitten av förrförra seklet vilket var en förutsättning för något sött till kaffet. Redan 1868 kunde man på Ångbageriet på Kungsgatan i Göteborg köpa kanelbullar – i Stockholm slog de inte igenom förrän på 1920-talet.
Ett annat bra exempel på en ny tradition som vuxit sig in i den svenska traditionen är halloween. För många äldre göteborgare är halloween något som fortfarande provocerar, men den yngre generationen har i betydligt större utsträckning tagit till sig skräcktemat med pumpor och spöken. Lisebergs populära halloween har säkert bidragit till traditionens popularitet – även om just detta är inställt i år.
Årets halloween blir särskilt kontroversiell eftersom 31 oktober också råkar vara alla helgons dag. Därför finns det risk (eller chans beroende på hur man ser det) att du som varit på Västra kyrkogården och ställt ljus på anhörigas gravar stöter ihop med halloween-festande ungdomar på Mariaplan.
Men förutom de nya traditionerna som växer fram vill jag slå ett slag för den äldre skördefesten som ofta hölls i oktober. Även om Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet har lämnat det gamla jordbrukssamhället bakom sig och blivit urbant sedan länge, finns det goda möjligheter att uppmärksamma skördetiden.
Det kan vara med en mustig köttgryta och säsongens grönsaker, äppelpaj och en mörk lager från något av Göteborgs alla lokala bryggerier.
Är det inte precis en sådan fest som skulle kunna lysa upp i det göteborgska höstmörkret?