Nu verkar det som att våren kanske är på gång på allvar, men det är inte många dagar sedan vi kunde promenera på isarna runt om Göteborg under riktigt kalla dagar.
Och det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge.
Betydligt högre medeltemperatur har gjort att vintrarna i genomsnitt inte alls är lika kalla som förr.
Därför är det lätt att tro att några veckors minusgrader är någon form av rekord, men vi behöver inte gå så långt tillbaka som 1658, då Karl X Gustav (som för övrigt dog i Göteborg) gick över den danska isen, för att hitta riktigt kalla göteborgsvintrar.
Skidåkning längs Avenyn
Det räcker med att gå tio år tillbaka – till vintern 2010 – för att hitta en vinter då termometern knappt letade sig över nollgradigt på flera månader och vi fick drygt en halvmeter snö i slutet av februari vilket tangerade rekordet från februari 1967. Jag har fotografier på hur mina, då små, barn leker i meterhöga vallar som ligger uppskottade på gården där jag då bodde.
Vad gäller ymnigt snöfall är ju annars novembersnön 1995 något som alla göteborgare, men även folk från nästan hela västra Sverige minns. Snöfallet pågick i ett dygn samtidigt som det blåste hårt.
Fredagen den 17 november 1995 vaknade Göteborg till ett snökaos som saknade motstycke. Spårvagnar och bussar kunde inte köra, skolor stängdes, folk kunde inte ta sig till jobbet, man kunde se skidåkare ta sig fram på Avenyn och hela staden förenades i den känsla av gemenskap som enbart ett riktigt kraftigt oväder kan ge.
Köldrekord
Blickar vi ytterligare ett årtionde tillbaka så har vi några riktigt kalla vintrar under 1980-talet. Köldrekord efter köldrekord knäcktes och isarna var så robusta att Vägverket öppnade upp isvägar ut till Göteborgs skärgård då färjorna inte kunde ta sig fram. Så på samma sätt som kung Karl X kunde ta sig över Stora Bält kunde göteborgare ta sig en torrskodd vinterpromenad hela vägen från Saltholmen till Styrsö.
Vintrar som riktigt gamla göteborgare minns är givetvis krigsvintrarna på fyrtiotalet. På andra sidan landet frös hela Östersjön och en promenad ut till Vinga fyr lär ha varit möjlig att genomföra.
När Göteborgs första Lucia skulle koras 1940 var det så kallt att vattenledningarna frusit sönder på flera ställen i stan och Lucia med sina tärnor fick låna armépälsar från regementet på Kviberg när de skulle åka kortege på stadens gator.
Kalla vintrar kommer att bli ovanligare framgent även om ett varmare klimat inte med nödvändighet betyder att isen aldrig mer kommer att lägga sig. Därför är det bara att passa på att njuta de dagar isen ligger blank. Men var försiktig.