Albin Dahlgren, 27, spejar ut från balkongen mot Sickla köpkvarter och Atlas Copco.
På fönsterbänken ligger vattenpass och skruvdragare. Lägenheten luktar fortfarande nytt. I februari flyttade han in i tvåan på 44 kvadrat på Noberlbergsgatan som Atrium Ljungberg har byggt.
I trapphuset saknar fem av postboxarna namnskyltar, 39 av föreningens 93 lägenheter är fortfarande inte sålda. Allt från ettor på 27 kvadrat för drygt 2,7 miljoner kronor till en vindslägenhet om fem rum på 122 kvadrat för närmare 13 miljoner kronor.
Albin Dahlgren märker ändå att grannarna blir fler och fler.
– Jag ser lite flyttbilar och det börjar fyllas på lite på balkongerna. Men byggnaden här nedanför är tom, tyvärr. Även fast de har väldigt bra solläge.
Albin Dahlgren har tidigare jobbat på Nobelberget. Hans nya lägenhet ligger på samma plats som konsertlokalen som stängde 2018. ”Den är ganska bortskrapad. Det är lite svårt att bevisa att den har funnits”, säger han.
Pekka Pääkkö
Uppskjutna byggstarter
Trenden märks i hela landet och på flera håll i kommunen.
Nacka kommuns senaste prognos visar att bostadsbyggandet här kommer att halveras mellan 2024 och 2040 jämfört med fjolårets prognos. En minskning med närmare 10 000 bostäder.
Wallenstam som bygger hyreslägenheter på flera håll i Nacka medger att tiderna är utmanande.
”Vi gör en noggrann analys inför varje byggstart och i vissa fall har planerade byggstarter skjutits fram i tiden men vi hoppas kunna byggstarta ytterligare några hyresrättsprojekt under året”, skriver Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik i ett mejl till Mitt i.
Men bolaget bygger vidare på det första kvarteret kring nya Älta centrum om 191 hyreslägenheter, men också de 169 hyresrätterna i Nacka Grace i Centrala Nacka.
”Dessa projekt löper på enligt plan och uthyrning kommer att starta under våren”, skriver hon.
I det första kvarteret i nya Älta centrum bygger Wallenstam 191 lägenheter och omkring 5 000 kvadratmeter. Totalt ska omkring 950 bostäder byggas.
Johan Kristensen
Sänkta priser
I Ältadalen väntar Ikano med att bygga fler radhus. Samtidigt får de fyra kommande köparna till ett brf-radhus där 250 000 kronor i rabatt. Endast fem av 23 radhus på mellan 109 och 122 kvadrat är bokade.
Intill har Bonava byggt klart sin sista etapp, kvarteret Syrenen, och sänkt priserna på villorna med minst 1 miljon kronor, 9 av 22 villor är fortfarande osålda.
På Sicklavallen där 200 bostäder planeras var Bonava nära att hoppa av men fick 20 procent rabatt – motsvarande 110 miljoner kronor – av kommunen.
”Tror på det här”
På Nobelberget väljer Artium Ljungberg en annan väg.
Trots att närmare 40 procent av lägenheterna är osålda i det senaste kvarteret mullrar grävmaskiner bakom byggstängslet ett trettiotal meter från Alblin Dahlgrens balkong. Sprängningar från både tunnelbanan och husbygget skakar då och då om lägenheten. En lysande gul lyftkran reser sig högre än den nya föreningens tre hus på mellan fem och sex våningar.
– Vi går i gång med nästa bostadsprojekt som är kvarter 7. Det är startskottet för Wood City med 2 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser. Vi tror på marknaden, säger Linda Wiman, Atrium Ljungbergs affärsutvecklingschef för bostad.
Gör ni några prissänkningar?
– Vi har inga planer på prissänkningar och vi går i gång med nästa etapp precis som planerat. Vi tror på det här, säger Linda Wiman.
Mitt i har sökt Bonava och Ikano bostad för kommentarer.
Nackaborna ska betala 950 miljoner kronor för tunnelbanan. Dessutom har kommunen lånat ut 333 miljoner kronor för att bygget ska bli verklighet. De utlånade pengarna betalas tillbaka snabbare om kommunen bygger så många bostäder som man lovade i uppgörelsen om den nya tunnelbanan med staten, Region Stockholm, Stockholms stad, Solna och Järfälla.
– Det är tveksamt om Nacka kommer att leva upp till de åtaganden vi har till 2035 och 2040. Men det kommer nog inte Stockholm, Järfälla och Solna göra heller. Det är en ny tid med tanke på att vi har en lägre befolkningsutveckling både i riket och länet och i de här kommunerna, säger Nackas ekonomidirektör Christer Lindberg.
Vad får det för ekonomiska konsekvenser för kommunen?
– Får vi färre invånare får vi ju lägre skatteintäkter. Å andra sidan får vi färre barn som behöver förskola och skola. Så det är ett nollsummespel. Men det gäller att planera rätt så att vi inte hamnar med tomma lokaler på fel ställe.
Han säger att skolor kan behöva göras om till äldreboenden.
– Vi fortsätter att växa väldigt kraftigt i åldrarna 65-plus och 80-plus, vårt behov kommer att öka mycket inom hemtjänst, äldreomsorg och delvis LSS. Medan vi står mer stilla på förskola och grundskola. Vi kan behöva planera om och göra pussel på lokalsidan – om det går. Ibland går det och ibland går det inte.
Kommunalrådet Mats Gerdau (M) ser inte den lugnare byggtakten som ett stort problem.
– Vi får tillbaka pengarna men tre till fem år senare. Det blir ökade räntekostnader för kommunen under de åren. Vi får låna upp de pengarna i stället. 333 miljoner kronor är verkligen jättemycket pengar men kommunen gjorde ett överskott på 550 miljoner kronor förra året för att sätta det i relation till något.
Vad betyder det i en tid när det ändå är tufft ekonomiskt?
– Vi får diskutera med de andra parterna i tunnelbaneavtalet. När man ser att det så kraftigt påverkar regioner och kommuner som Stockholms stad, Solna och Järfälla.