Vid 16-tiden på eftermiddagen är det ganska folktomt hos Biljardären. Bara några få spelare är på plats i spelhallen vid Sveavägen. En av dem är Mälarhöjdskillen Walter Laikre, 16. Han är en av hallens yngsta spelare – och stammis. Biljard är det bästa han vet.

– Jag är här tre morgnar i veckan och fyra–fem kvällar­ också. Det är nästan alltid roligt­. Och ska man bli bra på biljard måste man lägga ner många timmar.

Och bra har han blivit. För ett par veckor sedan tog han silver i klassen U17 på junior-VM som avgjordes i Nya Zeeland. En prestation i världsklass, men ändå är han inte helt nöjd.

– Finalen var så jämn en match kan bli. Jag har tävlat mot Revo Maimre många gånger och vunnit de flesta. Jag hade kunnat vinna nu också och det grämer mig att jag inte gjorde det, säger han med en rynka i pannan.

Utmaningen – och det roliga – med biljard är kravet på precision, tycker Walter Laikre, en av världens bästa ungdomar på biljard.

Utmaningen – och det roliga – med biljard är kravet på precision, tycker Walter Laikre, en av världens bästa ungdomar på biljard.

Märta Lefvert

Gillar precisionskravet

Det lär bli fler tillfällen för Walter Laikre att utmana estländaren Maimre. Han ser en framtid som biljardspelare framför sig och fortsätter att vässa sitt spel med målmedveten träning.

– Det är kravet på precision­ jag tycker om. En köstöt måste vara till 100 procent rätt för att stöten ska funka. Jag gillar noggrannheten som krävs, säger­ 17-åringen som är en av Sveriges bästa spelare även
i herrklassen.

Allt började när Walter Laikre var 9 år. Då var han en hängiven parkourutövare­. Men en bakåtvolt på en trappa­ vid Mälarhöjdens skola resulterade i en bruten vänsterarm.

– Jag fick pausa träningen så länge jag hade gips. Jag skulle hitta något lugnare och det gjorde jag vid biljard­bordet i skolan. Jag fastnade med en gång, berättar han.

Lärde sig snabbt

Det här var våren 2018. Sedan­ följde ett långt och hett sommarlov, men så mycket bad blev det inte. Så länge Walter Laikre hade gipset på kunde han inte bada. När det väl var bortklippt föredrog han biljardhallar framför stranden. Och han lärde sig snabbt. Redan efter 3–4 månader började han tävla. Han skiner upp när han berättar om Swedish Pool Tour, där han deltog som 10-åring. Som nybörjare var han med i den lägsta klassen där han tävlade mot vuxna spelare.

– Jag kom tvåa i första tävlingen. De vuxna jag spelade mot blev ganska chockade. De tänkte väl att de skulle vinna lätt över mig.

De 15 biljardbollarna samlade i en triangel, inför spel.

De 15 biljardbollarna samlade i en triangel, inför spel.

Märta Lefvert

Betyder mycket för sporten

Sedan dess har det blivit många framgångar, i Sverige och utomlands. Dit hör – utöver VM-silvret – två silver
i Junior-EM (2023 och 2024), ett silver i lag-Junior-EM (2023) och ett brons i lag-Junior-EM (2024).

Det är framgångar som betyder något för biljardsporten i Sverige, säger Andy Nettleton, ordförande i Biljardförbundets styrelse.

– Det spelar enormt stor roll för oss. Vi jobbar med att säkra framtiden för biljarden och den ligger hos de unga spelarna. Tyvärr försvann många under pandemin. Walters framgångar kan inspirera, säger han och tillägger:

– Jag har följt Walter från början och det var tydligt att han skulle nå framgång. Utöver precisionen har han den mentala uthålligheten.