Staden har låtit uppföra 25 modulbostäder mitt emot bollplanen på Åminnevägen i Ekhagen. Tidigare räknade man med att de första familjerna skulle flytta in våren 2024.

Nu är huset klart för slutbesiktning, och snart ska byggherren Stockholmshem lämna över nycklarna till stadens bostadssociala resurs SHIS Bostäder.

– Migrationsverket har sagt att man kommer att anvisa 60-70 kvotflyktingar till Stockholm i år. Det brukar mest vara familjer, säger Anna Mölgård, samordnare på välfärdsavdelningen på stadsledningskontoret.

Kort varsel

När de kommer är fortfarande oklart. Anna Mölgård säger att Migrationsverket inte kunnat följa sin planering.

– Under det första halvåret har det varit oroligt i världen, och det har påverkat hur Migrationsverket kunnat jobba med kvotflyktingar.

Det senaste beskedet Stockholms stad har fått är att de ska vara redo.

– Kommunerna måste vara beredda eftersom kvotflyktingarna kan komma med kort varsel. Det kan handla om att vi får ett par dygns förvarning.

Kan förlängas

Bygglovet i Ekhagen är tidsbegränsat och gäller till att börja med i fem år. Därefter kan det förlängas i ytterligare fem plus fem år. Om det blir aktuellt med förlängning beror på hur stadens uppdrag ser ut då.