Sommarvärmen har dröjt kvar och många tar fortfarande ett dopp. Sätraborna Kristina Evensen och Richard Hollander är vid badet nästan varje dag, antingen blir det ett morgon- eller kvällsdopp. Men det gäller att välja rätt brygga, här på Sätrabadet är det nämligen, sedan fler år tillbaka, avrådan från bad på den ena sidan stranden, eftersom badvattenkvaliteten är för dålig. En stor bov i dramat är gässen.
Gäss förorenar vattnet vid den ena sidan av Sätrabadet.
Malin Lövkvist
Under sommaren har flera åtgärder gjorts för att vatten och strand ska bli renare. En av dem är att med hjälp av drönare valla bort gässen. Staden provade i liten skala förra året med tre veckor, i år har de hållit på i juni, juli och augusti.
Nytt för i år var också att badgästerna själva kunde skanna en qr-kod när de såg gäss på stranden. Och jobbet verkar ha gett resultat.
– Det har verkligen fungerat bra. Jag har sett drönarna här flera gånger. Jag har även använt appen för att kalla hit dem när det har varit gäss här och de har kommit efter 20 minuter, säger Kristina Evensen.
Även Richard Hollander är positiv.
– Det har varit ett 70-tal gäss när jag har kommit hit på morgnarna och då har har drönarna vallat bort dem så de gör verkligen nytta. Mitt barnbarn fick vara med och titta hur de gjorde och han var verkligen jätteförtjust, säger han.
– Personal kommer att övervaka drönarna fast på distans, säger Sára Nozkova, vd:n för företaget Flocksrobotics.
Stefan Källstigen
4500 gäss har jagats bort
Sara Nozkova från Floxrobotics ansvarar för drönarprojektet.
– Vi har lyckats valla bort 4500 gäss från Sätrabadet, Långholmsbadet och Maltesholmsbadet, så det är väldigt många och visar att systemet fungerar, säger hon.
De har även fått runt hundra tips från medborgare som skannat qr-koden när gässen varit på plats.
Nästa år kan drönarprojektet skalas upp ytterligare. Sara Nozkova har med sig en drönarstation till Sätrabadet som hon visar för bland andra Kristina Evensen och Richard Hollander. Tanken är att den ska stå på ständerna och drönarna ska flygas på distans och gå upp i luften när det behövs.
– Vi vet att gässen börjar komma vid fyra på morgonen och då kan vi ha förutbestämda tider så att de kan gå upp i luften varje halvtimme och valla bort dem. Personal kommer att övervaka drönarna fast på distans. Då kan de vara på fler stränder och det blir billigare för staden, säger hon.
Ska ni utöka till ytterligare stränder?
– Det är upp till Stockholms stad, men vi har fått rapporter om att det finns ungefär 30 stränder som har problem, säger hon och fortsätter:
– Förut brukade de flyga till Sydeuropa och övervintra där men i och med klimatförändringarna som gör det varmare så slipper de det. Vi får mer och mer problem med gäss varje år eftersom de inte har några naturliga fiender här i Skandinavien.