Svea kefir tävlar mot tolv andra matproducenter i tävlingen Ät! Stockholm. Kefiren är gjord av Munsöbon Jenny Edqvist, i storköket i Sättra på Adelsö, på mjölk från Lovö prästgård. 

– Det är en helt lokalproducerat produkt. Jag kör opastöriserad ekologisk mjölk från Lovön hit till Adelsö och gör kefiren direkt, säger Jenny Edqvist. 

Delar ut gryn

Hon har sålt produkten sedan januari i år men som dietist har hon lyfts kefirens hälsoaspekter mycket längre än så. 

– Jag har försökt dela ut gratis kefirgryn till folk i evighet för att de själva ska göra kefir. Men det gör de flesta inte, så då startade jag Svea kefir, säger Jenny Edqvist. 

Kefirgryn är små svampliknade gryn som när de läggs i mjölk fermenterar och blir till den filmjölksliknande produkten man hittar i affärens kyldiskar.

Kefir görs på gryn som blandas med mjölk.

Kefir görs på gryn som blandas med mjölk.

Jenny Edqvist

Grynen innehåller bakterier och svampar som när de hamnar i mjölken skapar syror som sänker ph-värdet. Det gör att bakterier som kan ge sjukdom inte klarar sig, vilket i sin tur gör kefir livsmedelshygieniskt att syssla med hemma på köksbänken, menar Jenny Edqvist.

– Ph-värdet sjunker tillräckligt lågt på bara fyra timmar, så det är ett väldigt säkert livsmedel. Men det är klart att man ska hålla en god hygien, precis som när man hanterar annan mat.

Bäst att göra själv

Att göra kefir själv hemma på köksbänken tar ungefär 24 timmar, mindre under sommaren när det är varmt, och kräver inte mer pyssel än lite omrörning och silande när det är klart. 

– Det bästa är att göra den själv. Då får man inte bara med sig de goda bakterierna, utan också själva handlingen. Att bry sig om maten som man äter, det är en kärlekshandling. 

Jenny Edqvist säljer sin kefir genom Mälaröarnas Rekoring, men nu siktar hon på att leverera till butiker.

– Jag ska precis skriva kontrakt med en Ica-butik och jag hoppas det kommer bli fler, särskilt lokalt, säger hon.