JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Åh, karelska piroger – och finsk laxsoppa

Onni Tigonen skär lax under mamma Sonjas överinseende.

Onni Tigonen skär lax under mamma Sonjas överinseende.

Stefan Källstigen

20231125070011
20231124101017
2023-11-25
07:00

Det hackas, skärs och skalas.

Sverigefinska skolan i Smedby har stängt för dagen men i hemkunskapslokalen lagar tre generationer finnar laxsoppa.

– Moi!

Mitt i hälsas med ett glatt "hej" när vi kliver in hos matlagarna.

Klockan är strax efter 17 en kulen onsdagskväll i november, men energin inne i hemkunskapslokalen går att ta på. Ett stort gäng barn och föräldrar har delat upp sig på olika stationer, laxsoppa, tunnbröd och pannkaka, och alla är i gång.

Tanken är att traditionella finska rätter inte ska glömmas bort.

De äldre ska lära de yngre.

För dagen är det Anni Vartiainen som står för senioriteten.

– Barnen är väldigt entusiastiska och intresserade. En del barn får lära sig att laga mat hemma, andra är inte lika vana.

Anni Vartiainen ser till att Heino Tahkokorpi får laxsoppan att bli fina fisken.

Anni Vartiainen ser till att Heino Tahkokorpi får laxsoppan att bli fina fisken.

Stefan Källstigen

Lohikeitto (laxsoppa)

På bänken ligger inplastade laxsidor, morötter, potatis och dill.

Niklas och Heino skalar potatis och Onni tar sig an att skära lax med vass kniv.

Men först lök.

– Aj, ögonen rinner, säger Onni och försöker blinka bort löktårarna.

Vad är då finsk mat? En av föräldrarna, Annika Maajaakkola, med rötterna i finska Lappland, tycker att den skiljer sig något från traditionell svensk mat – mer rustik.

Den finska laxsoppan puttrar på spisen.

Den finska laxsoppan puttrar på spisen.

Stefan Källstigen

Jag hjälper till hemma ibland.

– Det är mycket soppor och rotsakslådor, inte minst i norra Finland. Man tar vad skogen och naturen ger, som ren- och älgkött, lingon och hjortron.

Hon nämner även det finska, mörka brödet, osötat och gjort på råg. Och rieska, ett kornbröd gjort på filmjölk.

Heidi Kinnunen skjutsar in tunnbröden i ugnen.

Heidi Kinnunen skjutsar in tunnbröden i ugnen.

Stefan Källstigen

Laga mat tillsammans

Sonja Tigonen är en av initiativtagarna till projektet.

– Det är fantastiskt att olika generationer kan mötas och laga traditionella finska rätter tillsammans. Och bra att få prata finska ihop.

Sonja Tigonen med sonen Onni hackar och skär ingredienserna till laxsoppan.

Sonja Tigonen med sonen Onni hackar och skär ingredienserna till laxsoppan.

Stefan Källstigen

Niklas går i sexan och tycker det är kul att lära sig laga mat. Men favoriträtten är varken finsk eller svensk.

– Det är tacos och hamburgare.

Klasskompisen Heino tycker det är kul att äta den mat han själv lagat och Noel har en finsk favorit.

– Makaronilaatikko, makaronipudding med köttfärs.

Jonna går i sjuan och tycker det är kul att lära sig laga mat.

– Jag hjälper till hemma ibland. Men favoriten är spagetti och köttfärssås.

Första gången bakade de karelska piroger och sista träffen, som hålls i december, är det dags att jula till det lite.

– Då blir det joulutorttu, små smördegsstjärnor med plommonmarmelad. Då känner man smaken av Finland, säger Sonja Tigonen.

Projektet "Åh, karelska piroger"

Initiativ: Föräldraföreningen på Sverigefinska skolan i Smedby.

Vad: Ett 20-tal av skolans elever (10–14 pr) får under tre träffar lära sig traditionella finska rätter tillsammans med föräldrar och seniorer genom bakning och matlagning.

Rätter som lagas: Karelska piroger, laxsoppa, tunnbröd, pannkaka och julkakor.

Exempel på finsk mat: Lådor med kålrot, morot eller lever. Kött- och fisksoppa. Osötat rågbröd.

Var: Hemkunskapslokalen i Sverigefinska skolan.

Finansiering: Isof (institutet för språk och folkminnen).

Källa: Mitt i

Ohrarieska (korntunnbröd)

8 stycken

Ingredienser:

6 dl kornmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

5 dl vatten

Så här gör du:

1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt vatten och blanda snabbt tills det är slätt. Degen ska vara ganska lös.

2. Häll upp degen på en väl mjölad yta och dela i 8 delar. Klappa bitarna med mjölade händer till platta cirklar (cirka 12 cm i diameter). Lägg bröden på ett lätt mjölat bakbord. Nagga med gaffel.

3. Grädda i 250 graders ugn i cirka 15 minuter.

4. Täck de nygräddade tunnbröd med en bakduk. Servera nybakade med smör.

Källa: Mitt i

CharlotteArwedsson
08-550 550 58

Senaste nyheterna

Helena Lindqvist Brandt från Kälvesta bokdebuterar med "Livskompassen."

Helena Lindqvist Brandt från Kälvesta bokdebuterar med "Livskompassen."

Privat

Psykisk ohälsa och feelgood i bokdebut

Nyheter

Allt kraschar i Toves perfekta liv ✔️ Helena Lindqvist Brandt från västerort bokdebuterar ✔️ Utspelar sig i Sumpan

Kollage med regn i Lilla Ursvik samt brandbil.

Kollage med regn i Lilla Ursvik samt brandbil.

Alexander Kuronen/Mostphotos

Brandkårens skarpa uppmaning inför polska ovädret

Nyheter

Karl-Heinz drar in över Stockholm ✔ Så bör du tänka: ”Skydda sig innan”

Det är många som vill åka med den svävande båten Nova sista veckan.

Det är många som vill åka med den svävande båten Nova sista veckan.

Candela

Högt tryck på svävande båten inför sista resan

Nyheter

SL: "Kan bli trångt på bryggan – var ute i god tid"

Inga extra räddningsresurser när polska ovädret kommer

Kollage med regn i Lilla Ursvik samt brandbil.

Kollage med regn i Lilla Ursvik samt brandbil.

Alexander Kuronen/Mostphotos

20250728170743
20250728162756
2025-07-28
17:07

Räddningstjänsten står redo att rycka ut när ovädret Karl-Heinz når Sverige.

Men någon förstärkning av personal blir det inte fråga om i Stockholm – än så länge.

SMHI har utfärdat en gul varning med anledning av ovädret Karl-Heinz kommande härjningar i Stockholmstrakten.

Här väntas 30–50 millimeter regn under tisdagsdygnet. Det kan innebära utmaningar för räddningstjänsten, enligt Robert Carlsson, enhetschef på Storstockholms brandförsvar.

– Det kan bli många händelser samtidigt. Då blir det en prioritering av dem, vilka som ska få hjälpen, säger han.

Någon uppskalning av räddningstjänstens resurser är i skrivande stund inte aktuell. Enligt Robert Carlsson kan det dock komma att ändras i fall SMHI:s varning skärps.

Han trycker på att var och en bör se om sitt eget bo.

– Nu när vi har god förvarning handlar mycket om att man som medborgare ser över sina anläggningar, källare och dagvattensystem.

Rådet: Skydda dig innan

Om man tidigare har haft problem med översvämning kan det bland annat vara en god idé att täta källaren, fortsätter Robert Carlsson.

– Att man tänker på att skydda sig innan och inte när det har hänt.

Kan räddningstjänsten på förhand bedöma var ovädret lär få störst konsekvenser?

Nu när vi har god förvarning handlar mycket om att man som medborgare ser över sina anläggningar.

– Det är jättesvårt att prognostisera. Vi kommer att följa SMHI:s prognos under kvällen och natten och se om det blir någon förändring. Pratar vi tillfälliga skurar eller ihållande regn? Det kan te sig olika.

Robert Carlsson, enhetschef på Storstockholms brandförsvar.

Robert Carlsson, enhetschef på Storstockholms brandförsvar.

Storstockholms brandförsvar

Inte bara i hemmet bör man anpassa sig till ovädret. Även ute på vägarna kan olyckan vara framme om man inte är vaksam.

– En sak man kan tänka på är vägar och viadukter med stora vattensamlingar. Man ska vara försiktig med att åka ner i en stor vattensamling. Man vet inte hur det ser ut eller hur djupt det är, det kan vara så att det blir svårt att ta sig upp igen, säger Robert Carlsson.

Pågår hela tisdagen

Ett annat av hans tips är att helt enkelt hålla sig inomhus när det regnar som värst.

– Lite sunt förnuft är bra, säger Carlsson.

Hur bra brukar allmänheten vara på att följa de här råden?

– Det tänker jag inte recensera nu. Normalt sett kan man inte säga att vi har någon överbelastning vid sådana här händelser.

Natten mot tisdagen väntas lågtrycket Karl-Heinz dra in över Stockholm. Först ett dygn senare räknar SMHI med att ovädret har passerat.

Att tänka på vid översvämningsrisk

Se om det går att täta källaren. Flytta på föremål som kan skadas av vatten.

För att vattnet ska kunna rinna bort obehindrat, rensa hängrännor, dagvattenbrunnar och andra vattenvägar.

Undvik att köra genom vattensamlingar på vägar och viadukter.

Dålig sikt och risk för vattenplaning kan påverka restiden. Avsätt längre tid för resor och anpassa hastigheten.

Källor: Storstockholms brandförsvar, SMHI

AlexanderKuronen
08-550 550 70