– Moi!
Mitt i hälsas med ett glatt "hej" när vi kliver in hos matlagarna.
Klockan är strax efter 17 en kulen onsdagskväll i november, men energin inne i hemkunskapslokalen går att ta på. Ett stort gäng barn och föräldrar har delat upp sig på olika stationer, laxsoppa, tunnbröd och pannkaka, och alla är i gång.
Tanken är att traditionella finska rätter inte ska glömmas bort.
De äldre ska lära de yngre.
För dagen är det Anni Vartiainen som står för senioriteten.
– Barnen är väldigt entusiastiska och intresserade. En del barn får lära sig att laga mat hemma, andra är inte lika vana.
Anni Vartiainen ser till att Heino Tahkokorpi får laxsoppan att bli fina fisken.
Stefan Källstigen
Lohikeitto (laxsoppa)
På bänken ligger inplastade laxsidor, morötter, potatis och dill.
Niklas och Heino skalar potatis och Onni tar sig an att skära lax med vass kniv.
Men först lök.
– Aj, ögonen rinner, säger Onni och försöker blinka bort löktårarna.
Vad är då finsk mat? En av föräldrarna, Annika Maajaakkola, med rötterna i finska Lappland, tycker att den skiljer sig något från traditionell svensk mat – mer rustik.
Den finska laxsoppan puttrar på spisen.
Stefan Källstigen
– Det är mycket soppor och rotsakslådor, inte minst i norra Finland. Man tar vad skogen och naturen ger, som ren- och älgkött, lingon och hjortron.
Hon nämner även det finska, mörka brödet, osötat och gjort på råg. Och rieska, ett kornbröd gjort på filmjölk.
Heidi Kinnunen skjutsar in tunnbröden i ugnen.
Stefan Källstigen
Laga mat tillsammans
Sonja Tigonen är en av initiativtagarna till projektet.
– Det är fantastiskt att olika generationer kan mötas och laga traditionella finska rätter tillsammans. Och bra att få prata finska ihop.
Sonja Tigonen med sonen Onni hackar och skär ingredienserna till laxsoppan.
Stefan Källstigen
Niklas går i sexan och tycker det är kul att lära sig laga mat. Men favoriträtten är varken finsk eller svensk.
– Det är tacos och hamburgare.
Klasskompisen Heino tycker det är kul att äta den mat han själv lagat och Noel har en finsk favorit.
– Makaronilaatikko, makaronipudding med köttfärs.
Jonna går i sjuan och tycker det är kul att lära sig laga mat.
– Jag hjälper till hemma ibland. Men favoriten är spagetti och köttfärssås.
Första gången bakade de karelska piroger och sista träffen, som hålls i december, är det dags att jula till det lite.
– Då blir det joulutorttu, små smördegsstjärnor med plommonmarmelad. Då känner man smaken av Finland, säger Sonja Tigonen.