Man kanske inte tror det, men saker förändras ideligen.
Det skvallrar bilder från Österåkers hembygds- och fornminnesförenings (ÖHF) samling om. Allt är verkligen inte som det alltid varit, inte ens när det känns hyfsat nyligen.
Vi börjar redan 1960. Platsen är Bergavägen, mellan Storängsvägen och Skolvägen. Med näsan mot norr fanns här förr ett litet gult hus, och som synes även hästen Saga.
Bildtexten säger ”Petterssons häståkeri, Skolvägen 7” och av ÖHF kan man lära ytterligare: Ägaren hette Henning Pettersson, kallad ”Åkar-Pelle” (1896-1970) som drev häståkeri.
1942 köpte han tomten Skolvägen/Bergavägen där han byggde både villa och stall. Det är förstås borta men namnet finns kvar – ”Åkar-Pelles park”.
DÅ: Petterssons häståkeri, Skolvägen 7. Hästen Saga 1960.
Okänd/ÖHF
NU: Ingen häst, men en del nya hus och det gamla huset med två skorstenar har andra balkonger.
Stefan Källstigen
På tal om Storängsvägen så har den inte förändrat sig särskilt mycket, däremot bilarna. Kommersen var dessutom mer livaktig här på 1960-talet när jag gissar att den gamla bilden togs.
DÅ: Storängsvägen, Åkersberga, 1960-tal?
Fotograf okänd. ÖHF
NU: Allt är sig ganska likt, men bilarna parkerar på andra ledden.
Stefan Källstigen
Så lite ren Åkersberga-tristess. Baksidan av centrum – mot Åkersberga station – har kritiserats länge för att inte vara särskilt välkomnande. Därför planerar kommunen sedan länge en omgörning.
När den gamla bilden är tagen är inte lätt att säga men en gissning är 1980-talet. Gamla centrumbyggnaden Skutan (till höger), byggdes nämligen 1976 och Åkersberga kvarn som syns längst bort i bild revs 1992.
Den hade då stått där sedan 1917 och ingick i företagskomplexet ”Åkersberga Kvarn, Såg och Snickerifabrik” från 1920-talet innan den i slutet av 1950-talet började användas av Civilförsvaret.
DÅ: Stationsvägen: Skutan och Åkersberga kvarn. 1980-tal(?).
Göran Sandström/ÖHF
NU: Stationsvägen, nu utan kvarn, men med järnvägsövergång och bostadsområden i bakgrunden.
Stefan Källstigen
Roslagsvägen som delade Åkersberga mitt itu var länge ett problem tills 244 meter långa Åkersbergatunneln byggdes 1991-1993.
Men vilka av dagens ungdomar har koll på att Roslagsvägen/länsväg 276 innan dess gick tvärs över nuvarande Storängstorget?
DÅ: Roslagsvägen, övergångsstället, 29 juni 1992.
Ingemar Hagenfors/ÖHF
NU: Var tog vägen vägen?
Stefan Källstigen
För att släppa över fotgängare fanns här övergångställ med trafikljus och allt. Ändå riskerade fotgängare både liv och lem när de ilade till Skutan eller gamla Domusvaruhuset, senare Konsum.
Om Domusvaruhuset kan ÖHF berätta att det invigdes 1962, brann 1966 och att det återinvigdes nio månader senare. ”Verksamheten blomstrade fram till slutet av 1990-talet, då lönsamheten sviktade”.
2008 lades varuhuset ned och byggnaden revs 2009. Numera är det förstås nya delen av Åkersberga centrum, Kompassen (invigt 2010), som huserar där ”Dompan” en gång låg.
DÅ: Konsum/Domus till vänster och Skutan till höger.
Ingemar Hagenfors/ÖHF
NU: Nya centrum där Domus en gång låg och Skutan i delvis ny skepnad.
Stefan Källstigen
Den äldsta bilden jag valt är från 1950. Åkersberga station. Stationshuset på bilden byggdes sju år tidigare och hade väntsal och kiosk med lucka och ersatte ett äldre och något högre stationshus från 1901.
På en helt annan bild från 1943 kan man till och med se bägge stationshusen bredvid varandra, innan det gamla revs.
Det nyare stationshuset revs in sin tur 1984 och ersattes med en kiosk, som sin tur eldades upp och ersattes med en ny kiosk, berättar ÖHF.
DÅ: Åkersberga station 1950.
Okänd/ÖHF
NU: Åkersberga station 2025.
Stefan Källstigen
Och som tiden ändå nästan stått stilla avslutar vi med Östra rondellen och centrum sedd från Söraparken. Den äldre bilden är tagen för 30 år sedan, 12 juli 1995.
På ytan nästan läskigt lik den nytagna, med samma trafikskyltar och lyktstolpar nu som då. Bara bilarna skiljer?
Nja, nästan. Tittar man noggrannare fanns förstås inte parkeringshuset vid nya centrum 1995. Ja inte Kompassen heller för den delen, eller en hel del bebyggelse på andra sidan järnvägen.
DÅ: Östra rondellen och centrum från Söraparken, 12 juli 1995.
Ingemar Hagenfors/ÖHF
NU: Östra rondellen sedd från Helleborusskolan.
Stefan Källstigen
Har du någon rolig bild på Åkersberga eller Vaxholm för den delen? Halvgammal eller jättegammal spelar ingen roll. Maila mig!