Tre företag – däribland Gröna Lund – har åtalats för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan efter olyckan i berg- och dalbanan Jetline.
Gröna Lund krävs även på 18 miljoner kronor i företagsböter.
Nu berättar Christer B Jarlås, åklagaren som leder utredningen, att rättegången kommer att vara utspridd under tre veckor i november och december.
En dom är att vänta först i början av nästa år, enligt Christer B Jarlås.
Berg- och dalbanan ska rivas
Det var den 25 juni 2023 som en bärarm på undersidan av en vagn i Jetline gick av. Tre passagerare föll ur vagnen – och en av dem dog.
Ingen fysisk person har delgivits misstanke om brott i samband med utredningen. De tre företagen som är misstänkta nekar alla till brott.
Jetline har stängt för gott och ska rivas.
Kommissionens hårda kritik: Det orsakade olyckan i Jetline
Brister i beställning, tillverkning och kontroller ledde till att Jetline hade undermåliga bärarmar.
Det är slutsatserna från Statens haverikommission efter dödsolyckan på Gröna Lund.
Den 25 juni förra året knäcktes en bärarm på undersidan av en vagn i berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. Tre passagerare föll ur vagnen – och en av dem dog.
Sedan dess har olyckan utretts av såväl polisen som Statens haverikommission, SHK. Idag presenterade SHK sin slutrapport.
Den slår fast att det var undermåliga bärmarmar som gjorde att berg- och dalbanan spårade ur.
Klarade inte krafterna
Enligt SHK har Gröna Lund brustit i såväl beställning som kontroll av bärarmarna.
Utredningens ordförande Johan Ahlberg sa under en pressträff på fredagen att det saknades ritningar i Gröna Lunds underlag till beställningen, och att Gröna Lund inte hänvisat till aktuella standarder för svetsarbeten på tivolin.
– Sammantaget hade Gröna Lunds beställning allvarliga brister och det fick en direkt påverkan på tillverkningen och på hållfastheten i konstruktionen.
Saknade plåtar
SHK konstaterar att de nytillverkade bärarmarna på Jetline saknade två tvärställda plåtar, något som fanns på originaldelarna.
– Det påverkade vridstyvheten negativt.
Dessutom finns det brister i själva tillverkningen, menar SHK.
– Det fanns ojämnheter i svetsfogarna som kan orsaka sprickor. Materialet har inte heller bearbetats på ett korrekt sätt.
"Kraven behöver förändras"
När det gäller de säkerhetsbyglar som öppnats så att passagerarna ramlade ut har SHK inte funnit några tekniska fel.
– Stålet gav vika när personerna slungades emot byglarna. Säkherhetsbyglarna är utformade för att hålla kvar passagerare under normala förhållanden, de är inte designade för krafter som uppstår vid en olycka. Det finns skäl att överväga om kraven på fasthållning behöver förändras, säger Johan Ahlberg.
Texten uppdateras.
Jetline.
Malin Lövkvist
Det orsakade dödsolyckan i Jetline
Kravet: 18 miljoner i böter efter dödsolyckan i Jetline
18 miljoner kronor i företagsböter.
Så mycket kan Gröna Lund och två andra företag behöva betala efter dödsolyckan på Gröna Lund förra sommaren.
Den 25 juni 2023 föll tre personer ur en vagn i berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. En kvinna i 35-årsåldern dog, och sammanlagt skadades nio personer i olyckan.
Idag väcks talan mot tre företag för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan efter olyckan.
Åklagaren: Då hade det inte hänt
"Företagen har genom sitt agerande visat grov oaktsamhet, alternativt oaktsamhet", skriver åklagaren som yrkar på att företagen ska betala 18 miljoner kronor i företagsböter.
– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt. Den yttersta konsekvensen av oaktsamheten är att en person omkom, tre fick mycket svåra skador och flera andra skadades lindrigt men hade lika gärna kunnat få livshotande skador, säger senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.
"Brustit i hela kedjan"
Ingen enskild person åtalas för brott.
"Det som orsakade olyckan främst är ett förlopp där det har brustit i hela kedjan från beställning, till tillverkning, leverans och besiktning av bärarmarna till berg- och dalbanetåget", skriver åklagarmyndigheten.
Åklagaren menar att det finns ett tydligt regelverk och svenska standarder att följa när det gäller Tivolianordningar.
– Hade man gjort en föreskriven revisionsbesiktning av de nytillverkade bärarmarna före montering hade man med hög grad av sannolikhet upptäckt bristerna. Dessutom visar tester av Jetlines säkerhetsbyglar att de inte klarade av att skydda vuxna personer och i stället vållade skador, säger Christer B. Jarlås.
Nekar till brott
Gröna Lund nekar till brott, uppger företaget för TT:
”Vi anser inte att det har begåtts något brott inom ramen för Gröna Lunds verksamhet och därför nekar vi till anklagelserna. Men vi ser mycket allvarligt på händelsen”, skriver parken.
Tid för huvudförhandling är ännu inte bestämd.
Idag väcks talan mot tre företag efter olyckan sommaren 2023.
Malin Lövkvist