– Läkarbolagen åker inte ens ut och träffar patienterna, utan de skickas bara till akuten, i stället för att få medicinska insatser på plats. Det händer till och med att äldre i livets slutskede kommer in och får ligga på akuten, säger Jonas Lindberg.
Roger Mårtenssons pappa Ulf var döende när han skickades från Särskilt boende för äldre, Säbo, till Sös-akuten. Han lades sedan in på en sal med fem andra patienter, för att därefter flyttas till ett geriatriskt sjukhus där han avled.
Huruvida han borde ha fått läkarvård på Säbo är inget Roger Mårtensson spekulerar i. Men dessförinnan hade pappan flyttats mellan olika vårdformer.
– Pappa skyfflades hit och dit, säger han.
Det är regionen som ansvarar för läkarinsatserna på Säbo, via privata bolag. Enligt avtalen ska de kunna ge läkarvård dygnet runt, både planerade och akuta insatser, samt vård i livets slutskede.
Det verkar inte som att de alltid gör det?
– Nej, och så ska det inte vara. De ska göra bedömningar på plats innan de skickar patienten vidare, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.
Fler bör slippa akuten
Att äldre skickas runt i vården är även det ett känt problem, trots att såväl husläkare som ambulanssjukvård, jourläkarbilar och läkare på Säbo kan remittera patienter direkt till någon av de 13 geriatriska kliniker som finns i regionen.
– Det är inte värdigt, och det är inte en bra vård.
Enligt Talla Alkurdi är det ungefär hälften av patienterna på geriatriken som läggs in utan att passera akutsjukhusen. Men fler skulle behöva få komma direkt, menar hon.
Mittenstyret i Region Stockholm, S, C och MP med stöd av V, har nu inlett en översyn av vårdvalet Läkarinsatser i särskilt boende, liksom för geriatrik och ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.
– Vi behöver ett mer sammanhållet system, säger hon.
"Säbo tacksamma"
Oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD) delar inte kritiken mot vårdvalet Läkarinsatser i särskilt boende:
– Det jag hör från Säbo är att de är tacksamma för den fasta läkarkontakten som de kan ringa dygnet runt. Och sjuksköterskorna där känner sina patienter och kan bedöma om de behöver åka in till akutsjukhuset, säger hon.
Désirée Pethrus vill dock göra mer för att svårt sjuka äldre ska slippa ligga och vänta på akuten, och har i en motion föreslagit att svårt sjuka äldre, som tidigare varit inlagda på akutsjukhus, inte ska behöva passera akuten utan kunna läggas in på vårdavdelning direkt.