Två 20-åringar dömdes i början av juni till livstids fängelse för två mord och 17 mordförsök, för masskjutningen vid tunnelbanan i Farsta i fjol. Två 19-åringar dömdes för medhjälp till mord.

En av 20-åringarna har medgett att det var han som sköt med automatvapen i riktning mot torget utanför tunnelbanan den 10 juni.

Han erkände sig skyldig till morden på 15-årige Elias och 43-årige Tesfamichal Beraki, samt åtta fall av mordförsök mot personer som befann sig i skottriktningen. Däremot nekade han till övriga nio mordförsök, och till åtalet om framkallande av fara för annan.

Att han nu har överklagat domen kommer därför inte som någon överraskning. Enligt överklagan hade 20-åringen inget uppsåt att döda de personer som befann sig nära men utanför skottriktningen.

Han kräver också att få sitt straff tidsbegränsat, mot bakgrund att han ska ha blivit hotad inför dådet – något som tingsrätten inte ansåg bevisat.

Skytten och chauffören vid en pendeltågsstation samma dag som skjutningen.

Skytten och chauffören vid en pendeltågsstation samma dag som skjutningen.

Ur polisens förundersökning

Tre vill frias helt

Chauffören, som enligt domen körde bilen till och från mordplatsen och också deltog i planeringen av dådet, vill bli helt frikänd.

Det gäller även den 19-åring som enligt domen agerade spanare i Farsta inför skjutningen, och hans jämnårige släkting som ska ha fått honom att ta på sig uppdraget. Båda menar att tingsrätten gjorde fel i sin bevisbedömning.

Även åklagaren överklagar

Åklagaren Angelica Runesson har också lämnat in en överklagan. Hon vill att de båda 20-åringarna fälls även för grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet söder om Stockholm.