En viktig del av den ursprungliga detaljplanen var att bevara affärsbyggnaden samt bygga två stycken lägenhetshus strax intill.
Nu kan Mitt i berätta att planerna för Viktor Jonsson-tomten kan komma att ta en helt annan riktning. I slutet av december förra året skickade exploatören ett mejl till Upplands-Bro kommun.
Minst fjorton radhus
Här förklarar man att de haft en diskussion med den styrande alliansens fyra kommunalråd om en väg framåt för fastigheten och vad man kan göra på platsen.
Exploatören skriver: ”Vi har kommit fram till ett förslag efter diskussion med politikerna som de står bakom och är positiva till.
Det omfattar istället småhusbebyggelse med radhus. Efter diskussion så har man även kommit fram till att Viktor Jonsson-huset och magasinet inte behöver bevaras längre.”
Viktor Jonssons-affär under dess glansdagar.
Niklas Loman
För att lyckas hitta en ”ekonomisk lönsam exploatering så behöver det vara minimum 14 stycken radhus med cirka 140 kvadratmeter boyta per enhet”, står det att läsa i samma mejl. En tidig skiss på de fjorton radhusen bifogas också.
Men hur kunde kommunen tvärvända i frågan om att bevara den historiskt viktiga byggnaden?
På alliansens initiativ
Jan Stefanson (KD) är kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsutskottet. Han förklarar att det är alliansen som själva tagit initiativet till att gå i en annan riktning vad det gäller detaljplanen för Viktor Jonsson-tomten.
Vid samhällsbyggnadsutskottet den 31 maj, kommer man ta beslut om ett nytt samråd för nämnda fastighet, med då med en helt annan inriktning än tidigare.
Jan Stefanson (KD) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.
Pressbild
– Det fanns ju de som tyckte att man skulle bevara Viktor Jonsson-huset till vilket pris som helst i stort sett. Och då tog man ju fram en plan och förhöll sig till den, säger Jan Stefanson.
Mer småhus
Här menar Stefanson att han och hans kollegor såg nackdelar. Tegelhagen har enligt dem fyllt kvoten av lägenhetshus med råge, fler småhus är vad som ska byggas om Allianspartierna får bestämma.
– Viktor Jonsson-huset är i det skicket att det är tveksamt om det är värt pengarna för att bevara det. För huset har inte det historiska värdet har vi kommit fram till.
Hur har ni kommit fram till att det?
– Man kan säga så här, att priset vi får betala för att bevara Viktor Jonsson-huset går ut över att det blir väldigt mycket lägenheter och flerbostadshus. Och det vill vi inte ha.
Vad säger du till dem som har värnat affärsbyggnaden? För dig låter saken klar?
– Ja, vi har pratat ihop oss vi fyra i alliansen, men vi har inte majoritet. Det räcker ju inte.
Jan Stefanson svarar på frågan genom att förklara att den nya fastighetsnämndens viktigaste uppgift är att titta på just hur historiska byggnader kan bevaras och tas om hand runt om i Upplands-Bro.
– Så att Viktor-Jonsson-huset, nej det kommer inte att finnas kvar.
Brobon Ulf Hilonen vid Viktor Jonssons-affär i januari 2020.
Niklas Loman
Ulf Hilonen är Brobo och engagerad i framtiden för den gamla affären som drevs av Viktor Jonsson. När Mitt i når honom så säger han uppgivet:
– Jag har hört det ryktas om detta men jag trodde inte det var sant. Men du har fått det bekräftat alltså?
Ett beslut om ett eventuellt nytt samråd för fastigheten väntas i maj.
– Jag tycker det är skrämmande. Det är helt skrämmande. Den här vändningen innebär att vänsterhanden inte vet vad högerhanden gör.
”De ljuger”
Ulf Hilonen är tydlig, han är motståndare till beskedet. Samtidigt betvivlar han att det ens är möjligt att få in fjorton radhus på fastigheten.
– De kan inte klämma in fjorton radhus i dagens läge på den lilla, lilla, lilla tomten. Det är en omöjlighet. Om de inte gör stor åverkan på de kulturhistoriska byggnader och på miljön i Gamla Bro. Då vill de förstöra miljön i Gamla Bro. Det tycker jag. Personligen tycker jag att de ljuger, säger Ulf Hilonen avslutningsvis.