Nyligen presenterade SL sina förslag på förändringar i nästa års tidtabeller.
Men även på längre sikt planeras det. Region Stockholm vill bland annat införa flera så kallade "expressbusslinjer".
– Det är en buss som helt enkelt går snabbare och smidigare för våra resenärer, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd.
Trafikregionråd Anton Fendert (MP).
Martin Svensson
Sedan tidigare finns två expressbusslinjer spikade: Upplands Väsby – Arninge och Handen – Tyresö.
Men regionen vill införa fler snabba och smidiga linjer. En av dem ska gå mellan Vällingby och Hagaplan i Hagastaden, via Sundbybergs centrum och Solna centrum.
"Mer konkurrenskraftig"
På den sträckan är det i dag många som väljer bilen, säger Anton Fendert.
– Vi har ju satt ett mål om att 65 procent av dem som reser motoriserat ska välja kollektivtrafiken till 2035. Då måste bussen bli mer konkurrenskraftig.
Planerad sträckning för expressbuss mellan Vällingby och Hagaplan.
Region Stockholm
På Solna busstorg väntar Inga-lill Fröberg på sin buss hem till Huvudsta.
– Jag kan tänka mig att folk tycker det är smidigt med snabbussar. Det är bra att satsa på om det finns underlag. Sen skulle ju inte jag åka till Vällingby, säger hon.
Även om de kollektiva medlen blir bättre och snabbare tror Inga-lill att det är svårt att bryta folks vanor.
Det är en buss som helt enkelt går snabbare och smidigare för våra resenärer.
– Folk kommer ta bilen ändå.
Inga-Lill Fröberg väntar på bussen på Solna busstorg. Bra med snabblinjer, tycker hon, även om hon själv sällan har i Vällingby att göra.
Anna Wachenfeldt
"Stor positiv effekt"
Förutom målet att öka bussresandet är förhoppningen att den nya expresslinjen ska kunna avlasta annan kollektivttrafik, inte minst på tunnelbanans gröna och blå linjer.
För att leva upp till sitt namn ska expressbussarna ha påstigning i alla dörrar, så att stoppen blir mindre tidsödande. Det kan också bli aktuellt att hoppa över vissa av busshållplatserna på sträckan.
– Att jämföra med de stombusslinjer vi har i dag. De stannar inte på riktigt alla hållplatser som en rödbuss gör, säger Anton Fendert.
Hur mycket kommer man att vinna i restid?
– Det vet vi inte i dag. Men man har ju tittat initialt på den samhällsekonomiska nyttan för den här linjen och den uppgår till ungefär 70 miljoner per år. Det är en ganska stor positiv effekt.
Oklart startdatum
Ett annat frågetecken är när busslinjen faktiskt kan invigas. Först ska en genomförandeplan tas fram, vilket sker under 2025.
Fenderts förhoppning är att linjen ska vara på plats "så snart som möjligt".
– Det behövs busskörfält och andra åtgärder från kommunerna, så att bussen kommer fram snabbare. När vi vet när de kan vara på plats vet vi när bussen kan börja rulla också.