– Ses nästa vecka!
Klockan närmar sig tio på förmiddagen när Rolf Weinzierl, 81, säger hej då till sin simmarkompis utanför entrén till Farsta simhall. Med de blöta badbrallorna i en bärkasse lommar han sakta mot bilen – en dålig rygg gör sig påmind. Men att träna i vatten gör gott.
– Det är jäkligt skönt att simma. Tre gånger i veckan är jag här, det har jag varit i många år.
Rolf Weinzierl från Trångsund är stammis i Farsta simhall.
Mattias Kamgren
45-50 minuter i bassängen brukar det bli.
– Sen sitter vi och bubblar en halvtimme och så bastu på det. Det är lite socialt, man lär känna varann. Att sitta hemma och glo på tv och dricka pilsner håller inte, slår han fast.
Innanför entrén stiger ljudnivån markant när en stimmig grupp från en skola dyker upp. En och annan ensam förmiddagsmotionär släntrar också in, liksom familjer med små barn. Syskonen Ilon och Eyvind Axelsson är taggade till tusen och bär på varsin badring.
– Vi har varit här förut men det är första gången på länge, förklarar Ilon.
Syskonen Ilon och Eyvind Axelsson är peppade och preppade för bad.
Mattias Kamgren
Kaffe med skrap
Någonstans från hallens innandömen kommer Ann Sjödin och Lena Centervall gående med varsin yogamatta under armen, båda med den aura av pigg belåtenhet som kommer av ett nyss genomfört träningspass.
– Det är så trivsamt här. Man känner sig hemma, säger Lena Centervall.
De hittar ett fönsterbord där de sätter sig med varsin kopp kaffe och några trisslotter.
– Det är fredagstradition, förklarar Lena Centervall.
Kaffe och trisslotter i hallens kafé hör fredagen till för Lena Centervall och Ann Sjödin.
Angie Gray
Farsta sim- och idrottshall invigdes den 14 januari 1975. Den är strategiskt belägen mellan Farsta centrum och Farsta gård. Från bassängen en våning upp har man en fin vy mot Magelungen.
I stora hallen spelar lag som Farsta Sharks innebandy, Hammarby basket och Söder Futsal. I augusti varje år kryllar byggnaden av sportande kids under Farsta sportscamp.
Att sitta hemma och glo på tv och dricka pilsner håller inte.
– Med simskola, skolidrott och lovaktiviteter har typ alla barn i området och alla som växt upp här besökt hallen någon gång, konstaterar Therese Kulle, friskvårdssamordnare anställd av idrottsförvaltningen i Stockholms stad.
Hon ansvarar för gym, gruppträning och kurser. Många är populära – till vattengympan brukar det bli kö.
– Den blir alltid fullbokad. Passen släpps åtta dagar innan och då stannar damerna uppe till midnatt och bokar direkt för att säkra plats, berättar hon.
Hur skulle du beskriva hallen som plats?
– Familjär. Vi har många stammisar som man lär känna. Opretentiös. Man får komma som man är. Och stor – här finns gym, pingis, kampsport, skjutbana, vi har många salar.
Jubileumslördag
Några av verksamheterna kan besökare prova på gratis nästa lördag den 5 april, när hallens 50-årsjubileum firas.
En av föreningarna som visar upp sig är IK Södra Judo. De har hållit till i Farstahallen sedan den byggdes.
– Innan tränade vi i Gubbängshallen där vi fick kånka fram mattorna själva. I Farstahallen fanns mattorna redan på golvet. Jag minns wow-känslan när man gick in i salen första gången, säger veteranen och chefstränaren Ann Löf, och berättar att hallen genom åren har stått värd för både SM och internationella tävlingar i judo.
IK Södra Judo är den klubb som varit med i Farstahallen ända sedan den byggdes 1975. Här är det Ann Löf i yngre version som övar kast.
IK Södra Judo
”Tyckte de var så gamla ...”
Klockan har blivit kvart i tolv. Dags för den efterlängtade vattengympan. Som utlovat är det fullt i bassängen när instruktör Nina Näslund kör i gång passet. Medelåldern är hög, träninsgformen är skonsam mot gamla muskler och leder.
Längst fram nedanför bassängkanten står Ulla Gratte, 80. Hon har simmat och tränat i hallen ända sedan barnen var små.
– När jag var ung tyckte jag att de som höll på med vattengympa var så gamla. Och nu är jag här själv, säger hon och skrattar.
När Nina Näslund leder vattengympan är det fullt i bassängen.
Angie Gray