Det var lagom till vårterminens början som beskedet kom.
I brevet från ledningen kunde vårdnadshavarna till elever på den fristående grundskolan Almaskolan läsa om ett minskat elevunderlag och hur problemet med att hitta lokaler för undervisning i hemkunskap, slöjd och även idrott till slut blivit ohållbart.
– Det kom som en total chock, vi vet att de har jobbat mycket med att hitta lokaler men vi hade inte en tanke på att de skulle lägga ner, säger Cecilia Höglund vars dotter Leia går i årskurs 7 och bor i Stureby i södra Stockholm.
Almaskolan är en av få högstadieskolor med idrottsprofil. De har specialinriktningar inom sporter som fotboll, handboll och ishockey – men också en allmän idrottsinriktning.
Tack vare det har skolan attraherat elever från stora delar av Stockholms stad och även andra kommuner i länet.
Alessandro går i årskurs 7. Han bor i Hägersten och har ett passionerat intresse för friidrott.
– Han kom in på fyra skolor varav tre hade idrottsinriktning. Vi valde Almaskolan för den hade funnits längst, vi trodde att den var mest stabil, säger Alessandros mamma Anna.
Alla elever på Almaskolan, utom de som går ut nian, har blivit erbjudna plats på Täby friskola som ingår i samma koncern.
För många är det en lång bit att pendla. Allt för lång, menar Anna Roth.
– Vi kommer absolut inte att tacka ja till Täby, det är mer än en timme från dörr till dörr.
Willian Markstedt.
Ktarina Linde
Täby friskola har inte heller någon form av idrottsprofil, och det var just profilen som gjore att många valde Almaskolan på Östermalm.
William Markstedt i årskurs 7, som bor på Gärdet, hoppas att han kommer in på Gärdesskolan eller Engelbrektsskolan till hösten, men han kommer att sakna både sin klass och skolans träningar.
– Det känns tråkigt, jag trivs bra här och det är synd när man lärt känna alla, säger han.
Niklas Pålsson, styrelseledamot på Almaskolans huvudman Cedergrenska, berättar att problemet med lokaler började när en fastighet på andra sidan Lidingövägen plötsligt bytte ägare.
– Vi hade gott om yta på Löjtnantsgatan, och den förra ägaren lovade att de skulle verka för ett permanent bygglov för skola.
– Men den nya ägaren ville göra om lokalerna till kontor, för att få upp värdet på fastigheten.
Almaskolan vid Östermalms IP.
Johan Sjölund
Efter det har skolan letat efter andra lokaler och jobbat med ett tiotal olika projekt, berättar Niklas Pålsson. Det mest aktuella var på Råddjursstigen i Hjorthagen.
– Vi hade långt gångna förhandlingar med en projektutvecklare som skulle bygga en skola. Men det föll på detaljplanen, att staden inte längre ville prioritera en skola i det området.
Vad tänker du om att eleverna måste bryta upp och lämna sin skola?
– Det är jättetungt, det är det värsta besked man kan ge en elev. Att den skola de älskar inte fortsätter.
Niklas Pålsson säger att Almaskolan kommer att stötta de elever som väljer inte följa med till Täby, och bidra till en bra överlämning. Under den sista termin som nu följer satsar skolan dessutom lite extra på att få en fin avslutning, berättar han.
– Vi ska göra saker tillsammans och få ett bra avslut. Det blir biobesök, studiebesök, övernattningar och en skidresa till Romme.
Vad händer med personalen?
– Helt klart infinner sig en arbetsbrist när en skola stänger. Personalen på Almaskolan kommer att få förtur till information och intervjuer rörande lediga tjänster i koncernen.