Telegrafverket bildades 1853 som en statlig myndighet för att bygga, driva och underhålla telegrafnätet i landet. En del av ett större projekt var att koppla samma Haparanda med Ystad med telegrafledningar. Det gjorde Märsta historiskt. Här sattes den allra första stolpen upp, strategiskt mitt emellan Stockholm och Uppsala.
Hundra år senare, när telegrafen övergått till telefoni uppfördes ett minnesmärke på platsen i form av en telegrafstolpe i brons.
Det vet Elisabeth Uggla allt om. Det var hennes pappa, Otto Grundström (1899-1969) som 1953 lade grunden till monumentet som står där än idag.
– Jag var bara sex år då men jag har ett starkt minne av att pappa stensatte grunden där. Jag var så fascinerad över att pappa kunde få till de här bitarna och att det blev som ett mönster i grunden. Det var sprängsten från början som han hade sprängt och sedan fraktat dit, säger Elisabeth Uggla.
Tusenkonstnär
Otto Grundsten gick bort 1969 när han var 69 år. Då var Elisabeth 21 år och bodde fortfarande i Märsta. Det gjorde hon fram till 2001 då hon flyttade till Norrtälje.
Elisabeth beskriver sin pappa som en tusenkonstnär, en sådan där person som kunde allt och lite till.
– Det var lite speciellt för min pappa var egentligen bonde men också entreprenör så han gjorde sådana jobb, byggde hus och den där bensinmacken som låg mellan Stationsgatan och Stockholmsvägen, säger hon och fortsätter.
– Men han lagade även klockor och klackade om våra skor. Vi var sju syskon varav fyra döttrar så det blev ganska många högklackade skor som pappa lagade. Han var väldigt gullig, lite modern på det sättet att han brydde sig mycket om sina barn, lite som en kycklingpappa kan man säga. Vi fick mycket kärlek av honom.
Otto Grundström som rekryt.
Privat
Lite gömd
Märsta var på den tiden inte alls lika exploaterat som nu och där bronsstolpen står idag var det helt öppet landskap. Idag står stolpen mitt inne en liten skogsdunge.
– Trots att det är över 70 år som har passerat så är det fantastiskt att det fortfarande står intakt, säger hon.
Minnesmärket står att beskåda vid korsningen Stationsgatan och Monumentvägen i Märsta.
Att telegrafera Telegrafnätet är sedan länge uråldrigt och just nu håller Telia även på med att avveckla det fasta telefoninätet. Senast 2026 kommer det vara avvecklat i hela Sverige. För Sigtuna kommuns del är det redan helt utfasat enligt Telia.
Telefontornet i Stockholm cirka 1890, med rimfrost på telefonledningarna.
Okänd/Tekniska museet