För två år sedan klubbade staden igenom att Älvsjöbadet, som har cirka 27 000 besökare per år, ska genomgå en omfattande renovering. Badet skulle ha stängts för renovering i fjol och öppnat på nytt i år, men ärendet fastnade på vägen.

Anledningen till förseningen är att badet ingår i en större planering av området runt badet, som staden vill utveckla till en ny stadsdelspark och det har funnits olika intressen för marken. I det nya, reviderade beslut som fattades av politikerna i går, tisdag, är badets område hälften så stort som i dag.

Undervisningsbassängen är avstängd sedan flera år tillbaka för att säkerställa att vattenreningen fungerar för den stora bassängen. Reningssystemet sitter ihop och fungerar inte tillräckligt bra när båda är igång.

Undervisningsbassängen är avstängd sedan flera år tillbaka för att säkerställa att vattenreningen fungerar för den stora bassängen. Reningssystemet sitter ihop och fungerar inte tillräckligt bra när båda är igång.

Mimmi Epstein

I tjänsteutlåtandet som klubbades står dessutom att Älvsjöbadet, likt stadens andra uppvärmda bad, blir ett betalbad. Något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var skeptiska till när de satt i opposition för drygt två år sedan.

Nu reagerar de politiska motståndarna på beslutet om att det införs entréavgift.

"Det är uppseendeväckande att politiska utspel är viktigare än vad man sen väljer att göra när man väl sitter vid makten" skriver Centerpartiet i ett uttalande.

– Vi är för att badet moderniseras och tycker att det är rimligt att ta en inträdesavgift. Men det är ett svek mot dem som litade på S och V, säger Henrik Virro (M), vice ordförande i fastighetsnämnden.

Ska se över taxorna

I somras sa fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) till Mitt i att hennes parti var skeptiska till att införa en avgift, men att det är idrottsnämndens beslut.

Socialdemokraterna vill betona att de inte har lagt något förslag om att badet ska vara helt avgiftsfritt. Dock var de 2022 oroade "att majoriteten vill göra Älvsjöbadet till ett betalbad med spärrar och stängsel utan att ha utrett vad detta får för konsekvenser". Nu, under renoveringstiden, ska de göra en översyn av principen för taxorna på alla utomhusbad.

– För oss är det viktigt att så många som möjligt kan besöka våra utomhusbad för att öka stockholmarnas vattenvana och simkunnighet. Alla stadens uppvärmda utomhusbad har entréavgifter, därför planeras även Älvsjöbadet att få det i och med att det blir uppvärmt, säger Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnämndens ordförande.

Att de tre bassängerna bli temperade innebär att man kan börja bada redan i maj och fortsätta fram till september. På platsen blir det två nya byggnader, med bland annat omklädningsrum och personalutrymmen, i stället för tre som det var tänkt tidigare.

Preliminärt kan badet börja renoveras i slutet av nästa år, och öppna åter för besökare inför sommaren 2027.