Konstnären och Östermalmsbon Ann Frössén målar vatten. Inga bryggor, inga båtar och inga blånande berg vid horisonten.
Ingenting runt omkring, över huvud taget.
– På så vis känner jag mig lite ovanlig, mina kollegor målar ju allt möjligt. Men vatten är allmängiltigt, alla kan ta till sig havet. Jag är helt besatt av havet. När jag målar så målar jag mitt inre, och havet är så växlande – det kan skildra vilket mående som helst.
Hoppet av Ann Frössén.
Pressbild
Fram till 28 maj hänger en utställning på Djurgårdskyrkans galleri. Där visar hon 15 målningar som är ovanligt små. I vanliga fall målar hon gärna i betydligt större format och flera av hennes verk är fem, sex meter breda.
– Många av målningarna i utställningen har jag gjort under pandemin. Då ville jag inte åka till ateljén och satt hemma och målade i stället. Det är därför de är mycket mindre.
Ann Frössén är en flitig utställare. Fem till åtta per år brukar det bli, och på Östermalm har hon bland annat ställt ut på Sjöfartsmuseet.
Till sommaren kommer hon att synas på Alma Löv i Värmland, och nästa år medverkar hon i grupputställningen Romantikens blick på Nationalmuseum. Där visas verk av epokens giganter, som Caspar David Friedrich och Eugène Delacroix.
Mindre känd är den svenska 1800-talsmålaren Marcus Larson, som är en av Ann Frösséns stora förebilder. Utställningen samlar också ett antal samtida konstnärer som för arvet från romantiken vidare.
– Jag blev jätteglad när jag fick frågan, det är stort.
Djuphavsbläckfisk av Ann Frössén.
Pressbild
För en konstnär med havet som nisch är det kanske inte självklart att bo på Sibyllegatan med ateljé i Midsommarkransen. Men för Ann Frössén är det inga problem. Hon berättar att hon målar ur sinnet, utan några direkta förebilder eller foton. Och inspiration finns det gott om på nära håll.
– Jag har varit mycket på Blockhusudden, vid Thielska galleriet. Det är jättefint där och det finns en brygga man kan gå ut på.