En bebis flimrar förbi på ultraljudets skärm. Det är en demonstrationsvideo i ett av Endogyms mottagningsrum. Gynekologin och barnmorskemottagningen på Kvarnholmen startade i januari och tar under våren emot omkring 600 gravida men hoppas på att växa. Hit kommer Arba Kokalari för berätta om sin kamp för kvinnors rätt att göra abort. 

– Ni kanske har medicinsk abort också?

– Nej, inte ännu. Vi har det på agendan, säger Ofra Castro Wersäll, gynekolog och verksamhetschef.

Inledningsvis fokuserar kliniken i stället på endometrios. En kronisk sjukdom som drabbar en av tio kvinnor och kan orsaka smärta vid menstruation, ägglossning och sex och leda till infertilitet.

– Det är en patientgrupp som tar mer tid och resurser än ett vanligt besök men det är ändå samma ersättning, säger Julia Klyvare, en av grundarna.

– Det finns inte möjlighet att ge extra tid till patienten som det gör i andra vårdval, säger Ofra Castro Wersäll.

Endogyns verksamhetschef, Ofra Castro Wersäll, och grundare, Jenny Klyvare och Erik Ekstrand berättar för Arba Kokalari vilka utmaningar de har för att få verksamheten att fungera.

Endogyns verksamhetschef, Ofra Castro Wersäll, och grundare, Jenny Klyvare och Erik Ekstrand berättar för Arba Kokalari vilka utmaningar de har för att få verksamheten att fungera.

Pekka Pääkkö

”Diskriminerande”

Arba Kokalari är inte förvånad.

– Det känns som att kvinnosjukvård generellt har varit väldigt lite och sparsamt.

Ofra Castro Wersäll tycker att det är orättvist. 

– Det är diskriminerande. När det gäller urologiska problem som är motsvarande de kvinnliga problemen så har de högre ersättning vilket gör att de har större möjlighet att få rätt behandling.

Arba Kokalari (M) och partikamraten Mats Gerdau (M) uppsatta på valaffischer på Kvarnholmen och i hela Nacka.

Arba Kokalari (M) och partikamraten Mats Gerdau (M) uppsatta på valaffischer på Kvarnholmen och i hela Nacka.

Pekka Pääkkö

Arba Kokalari håller med. 

– Så klart. Jag hoppas att vi kan ändra det och att ni är med.

Arba Kokalari valdes in i EU-parlamentet 2019. Hon pendlar och bor halva veckan i en övernattningslägenhet i Bryssel och halva veckan med sambon och treåriga sonen i Saltsjöbaden.

Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke flyttade nyligen och därmed är Arba Kokalari Nackas enda EU-parlamentariker.

Nu är hon på turné på hemmaplan. Hon har besökt Bygg-Ole och diskuterat byggavfall över nationsgränserna, ätit glass med partikollegan och kommunalrådet Mats Gerdau (M) på Kennys Gelato glassfabriken och snackat franska jordgubbar och spanska strutar.

– Jag är Nackas EU-parlamentariker. Jag försöker vara en svensk röst och Nackas röst i EU. Det är också därför jag inte har flyttat till Bryssel permanent, säger hon.

Vilken fråga som påverkar Nackaborna mest vill du ändra på?

– De enorma problem med gängkriminaliteten som vi har i Stockholm och som också drabbar Nacka. Gängen verkar ju inte bara i Stockholm utan handlar med narkotika och vapen över nationsgränserna. Vi Moderater går till val på att vi vill ha en europeisk specialpolis specialiserad på att bekämpa kriminella gäng.

”Attack mot aborträtten”

Hon vill också höja den digitala säkerheten och stoppa rysk desinformation, arbeta för kvinnors rätt till preventivmedel och grundlagsskydda aborträtten.

– Det sker en attack mot aborträtten i delar av Europa och västvärlden. En del av den ryska desinformationen är inriktad mot att underminera aborträtten och kvinnors grundläggande rättigheter i Europa.

Ofra Castro Wersäll gör sig redo för att ta emot en patient. Hon är glad över att en EU-parlamentariker kom på besök.

– Väldigt roligt! Jag hoppas att hon kan få saker att hända. Inte bara i EU utan i Region Stockholm också, säger Ofra Castro Wersäll.