Det är en kall men solig vårdag på varvet där Husarviken rinner ut i Värtan. Båtarna ligger fortfarande täckta under presenningar, och på avstånd hörs ljudet av en slipmaskin.

För Peter Landh har säsongen varit igång länge – i den mån man nu kan prata om en början och ett slut.

– Jag tog upp båten för vintern den 23 november, och den 25 november började jag vårpyssla, säger han.

Från utmark till A-läge

I maj fyller Ropstens båtklubb 100 år. När klubben ordnar en fest på varvet den 24 maj behöver de inte skriva till Systembolaget och söka tillstånd för att köpa alkohol – något man fick göra vid tioårsjubileet 1935.

En annan sak som har förändrats är läget. Klubben har flyttat inom närområdet ett par gånger, men frågan är om inte områdets förvandling är den största skillnaden.

– Det låg en stor jävla kolhög på andra sidan, och det gick stora pråmar med kol i Husarviken. Det var alldeles svart av koldamm, säger Bo Löwgren som var med redan på 1950-talet.

Jessica Svensson, Ulf Hälleberg och Peter Landh inspekterar en lagning.

Jessica Svensson, Ulf Hälleberg och Peter Landh inspekterar en lagning.

Johan Sjölund

Genom åren har klubben varit granne med industrier och mc-klubbar. I dag har de rena A-läget, mellan Nationalstadsparken och Norra Djurgårdsstadens strandpromenad.

Det har, i sin tur, fått andra konsekvenser.

Det låg en stor jävla kolhög på andra sidan.

I dag har många av medlemmarna en helt annan plånbok.

– Den här klubben grundades av arbetarna i Hjorthagen. I dag har många av medlemmarna en helt annan plånbok, säger Peter Landh.

Mer än bara en p-plats

Ulf Hälleberg, ordförande i klubben, berättar att de numera får jobba lite mer med att upprätthålla föreningskulturen.

– En del nya medlemmar vill bara ha en parkeringsplats för sin båt och är inte lika sugna på det arbete som kommer med att vara med i en ideell förening. Man vill ha en snabb båt, komma ut snabbt och sedan låta någon annan ta hand om båten.

Ropstens båtklubb har 130 medlemmar, 80 bryggplatser och 60 platser på varvet. Förra året var det 80 personer som ansökte, men det brukar bara bli plats för en eller två nya medlemmar om året.

– Vi är rätt spridda över stan, men försöker få det mer lokalt när vi tar in nya medlemmar, säger Peter Landh.

Gemenskapen bäst

Med rätt inställning kan den som lyckas passera nålsögat få mer än en plats vid klubbens långa brygga i Husarviken. Både Ulf Hälleberg och vice ordföranden Jessica Svensson svarar samstämmigt att gemenskapen och klubbandan är det bästa med att vara med i Ropstens båtklubb.

– Man hjälper till, och kan få massor av av hjälp tillbaka. Det var guld värt för mig när jag skaffade båt som ensam tjej, säger Jessica Svensson.